Letnia sałatka z bruschettą w 3 odsłonach

Letnia sałatka z bruschettą w 3 odsłonach

Weekend już się niestety kończy, a ten był wyjątkowy! Rodzinny, przyjacielski, chwilami leniwy, a czasem mocno zabawowy.
W Marinie Domaniowskiej nad zalewem Domaniowskim odbywały się zawody GoWake 2013, super impreza i mega widowisko sportów wodnych. Pogoda była idealna i strasznie miło było się spotkać z przyjaciółmi i znajomymi, których dawno nie widziałam. Na trzecią edycję na pewno Was zaproszę, bo naprawdę warto tam być.

W taką pogodę stawiam na lekkie posiłki.
Proponuję sałatkę z owocami i nutką alkoholu, orzeźwiającą i delikatną. Do niej bruschetty w 3 odsłonach: z pastą z bobu i kiełbaskami francuskimi z serem pleśniowym, z serkiem kozim, wędzonym łososiem i kawiorem i ze szpinakiem z pieczarkami, serem brie i jagodami. Bruschetty nie tradycyjne, bo wybrałam opcję zdrowszą, nie białę pieczywo, ale pełnoziarnisty chlebek.
Zapraszam.

Letnia sałatka z bruschettą w 3 odsłonach

Przyrządzenie:

Bób ugotuj z solą, 2 obranymi ząbkami czosnku i prawie całym pęczkiem koperku.
Gdy będzie gotowy i ostygnie, obierz go i zgnieć widelcem lub blenderem razem z solą, pieprzem, oliwą z oliwek i czosnkiem. Pasta nie powinna być zmiksowana na całkowitą papkę, dobrze żeby można było wyczuć kawałki bobu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i zamieszaj.
Szpinak umyj i osusz. Podsmaż razem z posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem na oliwie z oliwek.
Pieczarki obierz i pokrój w grube plastry. Podsmaż na oliwie z solą i pieprzem.
Pokrój chleb i upiecz kromki w tosterze. Wszystkie posmaruj obranym ząbkiem czosnku.
Pierwszą bruschettę posmaruj pastą z bobu i połóż 2 kiełbaski przekrojone na pół.
Drugą posmaruj serkiem kozim, połóż plasterek wędzonego łososia, kawior i odrobinę cytryny (do wyciśnięcia soku przed zjedzeniem jej).
Na trzecią bruschettę połóż szpinak, kawałek sera brie, pieczarki oraz kilka jagód.
Aby przygotować sałatkę zmieszaj razem rukolę i kiełki rzodkiewki. Dodaj przekrojone na pół truskawki, maliny i pokrojoną w kostkę fetę. Wlej ocet balsamiczny i amaretto w proporcjach 1:1. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zamieszaj razem i wykładaj na talerze. Na talerzu raz jeszcze posyp trochę pieprzu.

Smacznego

letnia sałatka
letnia sałatka
letnia sałatka
letnia sałatka
Owoce z sadu i dzialki