Kwiatowe przegrzebki

9 Lis 2014

Dzisiaj jestem z siebie wyjątkowo dumna! Przygotowałam przepiękne i przepyszne danie. Bardzo się starałam, bo to przepis, który zgłaszam do akcji kulinarnej dania z serkami kremowymi, prowadzonej na portalu durszlak.pl. Musiałam przyrządzić danie wyjątkowe z serkiem Apetina. Chciałam, aby talerz wyglądał pięknie i smakowicie. Postanowiłam wykorzystać nowo nabyte umiejętności, kupiłam agar – agar i stworzyłam szpinakowe spaghetti. Ogromna była moja radość, gdy mi się udało. W moim daniu to łodygi kwiatów. Kwiatami natomiast są kuleczki z serka Apetina, obtoczone w płatkach kukurydzianych i usmażone w głębokim oleju oraz przegrzebki na sosie szafranowym. Cudowności. Zapraszam na przepis na kwiatowe przegrzebki.

Kwiatowe przegrzebki

Kwiatowe przegrzebki • Czosnek w Pomidorach – Blog kulinarny 

Kwiatowe przegrzebki

Przyrządzenie:

Małże oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do kubka wlej 150 ml wody, sos rybny i dodaj szafran. Wymieszaj i odstaw.
Płatki kukurydziane utrzyj tak, aby miały konsystencję bułki tartej. Łyżeczką połóż serek Apetina i obtocz w płatkach. Przełóż do miseczki z jajkiem, obtocz i ponownie przełóż do płatków. Uformuj kuleczki.
Szpinak zmiksuj z bulionem na puree. Dodaj agar – agar. Wlej do małego garnka, doprowadź do wrzenia i odstaw. Strzykawką nabierz miksturę szpinakową, nałóż rurkę i wstrzyknij do niej płyn. Rurkę włóż do wody z lodowatą wodą na 3 minuty. Opróżnij strzykawkę i nabierz do niej powietrza. Wyjmij rurkę z wody i nałóż na strzykawkę. Wystrzyknij delikatnie spaghetti od razu na talerz, na którym podajesz danie. Powtórz tę czynność kilka razy i utwórz łodygi.
Do małego rondelka wlej składniki z kubka na sos szafranowy. Podgrzej, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Zdejmij, gdy sos ładnie zgęstnieje.
W głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż kuleczki serowe. Odsącz na ręczniku papierowym.
Na drugiej patelni usmaż przegrzebki na dużym ogniu, z dwóch stron po 3 minuty.
Na talerzu ułóż także kuleczki serowe i przegrzebki na sosie szafranowym.
Podawaj od razu.
Smacznego!
Kwiatowe przegrzebki
Kwiatowe przegrzebki
Kwiatowe przegrzebki

Dania z serkami kremowymi

Podsumowanie
Przepis na
Kwiatowe przegrzebki
Dodano


Owoce morza w zdrowej panierce

Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]