Kwiatowe przegrzebki

9 Lis 2014

Dzisiaj jestem z siebie wyjątkowo dumna! Przygotowałam przepiękne i przepyszne danie. Bardzo się starałam, bo to przepis, który zgłaszam do akcji kulinarnej dania z serkami kremowymi, prowadzonej na portalu durszlak.pl. Musiałam przyrządzić danie wyjątkowe z serkiem Apetina. Chciałam, aby talerz wyglądał pięknie i smakowicie. Postanowiłam wykorzystać nowo nabyte umiejętności, kupiłam agar – agar i stworzyłam szpinakowe spaghetti. Ogromna była moja radość, gdy mi się udało. W moim daniu to łodygi kwiatów. Kwiatami natomiast są kuleczki z serka Apetina, obtoczone w płatkach kukurydzianych i usmażone w głębokim oleju oraz przegrzebki na sosie szafranowym. Cudowności. Zapraszam na przepis na kwiatowe przegrzebki.

Kwiatowe przegrzebki

Kwiatowe przegrzebki • Czosnek w Pomidorach – Blog kulinarny 

Kwiatowe przegrzebki

Przyrządzenie:

Małże oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do kubka wlej 150 ml wody, sos rybny i dodaj szafran. Wymieszaj i odstaw.
Płatki kukurydziane utrzyj tak, aby miały konsystencję bułki tartej. Łyżeczką połóż serek Apetina i obtocz w płatkach. Przełóż do miseczki z jajkiem, obtocz i ponownie przełóż do płatków. Uformuj kuleczki.
Szpinak zmiksuj z bulionem na puree. Dodaj agar – agar. Wlej do małego garnka, doprowadź do wrzenia i odstaw. Strzykawką nabierz miksturę szpinakową, nałóż rurkę i wstrzyknij do niej płyn. Rurkę włóż do wody z lodowatą wodą na 3 minuty. Opróżnij strzykawkę i nabierz do niej powietrza. Wyjmij rurkę z wody i nałóż na strzykawkę. Wystrzyknij delikatnie spaghetti od razu na talerz, na którym podajesz danie. Powtórz tę czynność kilka razy i utwórz łodygi.
Do małego rondelka wlej składniki z kubka na sos szafranowy. Podgrzej, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Zdejmij, gdy sos ładnie zgęstnieje.
W głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż kuleczki serowe. Odsącz na ręczniku papierowym.
Na drugiej patelni usmaż przegrzebki na dużym ogniu, z dwóch stron po 3 minuty.
Na talerzu ułóż także kuleczki serowe i przegrzebki na sosie szafranowym.
Podawaj od razu.
Smacznego!
Kwiatowe przegrzebki
Kwiatowe przegrzebki
Kwiatowe przegrzebki

Dania z serkami kremowymi

Podsumowanie
Przepis na
Kwiatowe przegrzebki
Dodano


Owoce morza w zdrowej panierce

Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot