Kukurydziane placki z cukinii

27 Wrz 2017

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo i bardzo często przyrządzam z nią placki w przeróżnych kombinacjach. Tym razem po raz kolejny nie chciałam używać mąki pszennej i przygotowałam placuszki bezglutenowe. Kukurydziane placki z cukinii, które prezentuję Wam w tym wpisie są delikatne i puszyste dzięki kefirowi, który jest jednym ze składników ciasta. Placuszki doprawiłam także dużą ilością świeżych ziół – natką pietruszki i świeżą kolendrą. Podałam je ze świeżutkim wędzonym łososiem, twarożkiem i koperkiem. Pyszotka!

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

Przyrządzenie:

Cukinię umyj zimną wodą, osusz i zetrzyj do miski na tarce o grubych oczkach. Dodaj kefir, wbij jajko, dodaj mąkę kukurydzianą, posiekaną natkę pietruszki i kolendrę oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw całość chili, białym pieprzem mielonym oraz solą. Wymieszaj dokładnie.

Twaróg śmietankowy wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i mielonym białym pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj masło. Łyżką nakładaj porcje ciasta na placki i smaż z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smaż tak wszystkie placki, odlewając od czasu do czasu powstałą wodę z ciasta.

Na talerzach rozłóż porcje placków. Na każdym połóż plasterki łososia, twaróg śmietankowy oraz listki koperku. Posyp całość zmielonym pieprzem kolorowym.

Smacznego

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

kukurydziane placki z cukinii

Kukurydziane placuszki z cukinii z wędzonym łososiem i twarożkiem

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kukurydziane placki z cukinii
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot