Książka Dominiki Wójciak Warzywo 100 sposobów na jarzynę

Warzywo. 100 sposobów na jarzynę to nowiutka pozycja książkowa w polskim dziale kulinarnym. Jej autorką jest Dominika Wójciak – zwyciężczyni III polskiej edycji programu MasterChef. Muszę przyznać, że to kolejna książka, która mnie zaskoczyła. Dobrze, że trafiła w moje ręce to mogę Wam o niej coś więcej opowiedzieć. Książka Dominiki Wójciak „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę”. Zapraszam

książka Dominiki Wójciak

Książka Dominiki Wójciak – Warzywo. 100 sposobów na jarzynę

Książka, co bez wątpienia możemy stwierdzić po tytule, zawiera przepisy z warzyw. Autorka wybrała kilka swoich ulubionych jako główny składnik potraw i takie też mamy działy w książce:

  • rabarbar
  • botwinka i burak
  • bób
  • kapusta
  • ziemniak
  • marchewka
  • kalafior
  • cukinia
  • fasola
  • dynia

książka Dominiki Wójciak

Każdy przepis ma swoją krótką historię, opowiastkę. Nie ukrywam, że najbardziej lubię te, w których Dominika wspomina Indie… Ja też je kocham i z przyjemnością czytam o jej przygodach w tym niezwykłym miejscu. Indie są wyjątkowe także właśnie ze względu na oryginalną i bardzo pasującą moim gustom kuchnię. Pomijając jednak Indie, gdy czytam anegdoty z życia autorki, staje mi się ona zdecydowanie bliższa. Poznaję ją, coś więcej o niej wiem. Btw, ja też mogę jeść młody bób przez cały dzień 😉

Przepisy

Przepisy autorki bardzo mnie zaskoczyły. Zdecydowanie na plus. Przyznaję, że nie liczyłam na tak dobrą książkę. Przepisy są raczej proste w wykonaniu, nie zawierają wiele składników, ale ich dobór, połączenie smakowe jest niezwykle ciekawe i oryginalne. Urzeka mnie zdecydowanie rabarbarowe tiramisu z chałwą, botwinka (którą uwielbiam) z harissą i fasolą, krupnik z bobem, pieczarkami i dymką, bhan mi z grillowanymi boczniakami i piklowaną kapustą, pizza z ziemniakami i kwaśną śmietaną, chałwa marchewkowa, kuskus z kalafiora, omlet z cukiniowym pad thai, burgery z fasoli z pieczarkami czy ciasto owsiane z dynią i orzechami w karmelu. Tak naprawdę urzeka mnie wszystko. Dosłownie każda pozycja w książce warta jest wspomnienia.

książka Dominiki Wójciak

książka Dominiki Wójciak

książka Dominiki Wójciak

Ostatnim „działem” w książce są dodatki. Przepisy przydatne na co dzień w naszej kuchni. Dowiesz się jak przygotować hummus klasyczny, sos tahini, melasę z granatów, masło orzechowe czy garam masalę.

książka Dominiki Wójciak

Na koniec pozostawiłam niezwykle ważny atut książki – zdjęcia! Dominika Wójciak jest ich autorką i za to ogromne brawa. Są przepiękne. Totalnie profesjonalne. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Ja także sama robię zdjęcia, uczę się nieustannie, ale do takiej perfekcji jest mi niezmiernie daleko. Naprawdę super sprawa. Dominika, możesz być naprawdę dumna ze swojej książki. Gratuluję Ci i trzymam kciuki za sukces „Warzywa” 🙂

książka Dominiki Wójciak

książka Dominiki Wójciak

Cieszy mnie ogromnie, że coraz więcej jest interesujących książek kulinarnych, z oryginalnymi przepisami i pięknymi zdjęciami. „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” na pewno do nich należy. Trochę się już zebrało książek do kupienia na Święta. Tej nie możecie pominąć kochani.

książka Dominiki Wójciak