6 Maj 2016
W zeszłym tygodniu odbyła się premiera książki „Krok po kroku z Robertem Sową”. Jestem szczęśliwą posiadaczką swojego egzemplarza i z przyjemnością podzielę się z Wami moją opinią na jego temat. Przypomnę tylko, że Robert Sowa to obecnie szef kuchni restauracji N31. Moją recenzję z tego miejsca możecie przeczytać tutaj.
„Krok po kroku z Robertem Sową”
Muszę przyznać, że książka Roberta Sowy pozytywnie mnie zaskoczyła. Tak dużo jest teraz wydawanych książek kulinarnych, że trudno jest napisać taką, która wyróżnia się od innych, czymś zaciekawia. Książka „Krok po kroku z Robertem Sową” na 200 stronach zawiera ponad 90 oryginalnych i różnorodnych przepisów. Plusem jest to, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. W książce są przepisy nie wymagające wiele pracy, ale także takie, którym trzeba poświęcić trochę czasu i cierpliwości. Jest wiele propozycji ciekawych sałatek, ale także np. przepis na faworki czy moje ukochane kluski śląskie.
Sałatka zielona
Faworki Wojnarka
Kluski śląskie z sosem grzybowym
W książce znajdziemy przepisy tradycyjne, ale zaproponowane w nieco „podkręconej” wersji, jak np. bigos z duszonymi żeberkami i pomidorami czy kopytka z rukolą na maśle. Podoba mi się to, że nie ma określonego jednego rodzaju kuchni. To przeróżne dania. Od burgera po śródziemnomorskie krokiety z serem feta i szpinakiem.
Kopytka z rukolą na maśle
Domowy burger witaminowy
Książka zawiera wiele przepisów na pyszne ciasta. Każdy przepis jest bardzo dokładnie opisany. Jeżeli będziemy postępować zgodnie z przepisem, każde zaproponowane danie nam się uda.
Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy
Jest także przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe. Wspaniale prezentują się wegetariańskie pierogi ze szpinakiem i kurkami.
Wegetariańskie pierogi ze szpinakiem i kurkami
Tak jak mówi nam tytuł książki – Robert Sowa krok po kroku przekazuje czytelnikowi jak wykonać każdą potrawę. Nie da się ukryć, że smakowicie się ją ogląda także ze względu na bardzo apetyczne zdjęcia. Pierwszy raz oglądałam książkę, gdy byłam głodna i bardzo często musiałam przełykać ślinę ze względu na wzmożoną pracę ślinianek 😉
Chrupiąca chałka z cynamonem i owocami
Minipizze domowe
Placek po węgiersku – uwielbiam! <3
Placek po węgiersku
Kurczak na zielono
Pierogi z kaszą gryczaną i serem bundz
Spring rollsy warzywne z pikantnym guacamole
Sałatka sezonowa z plastrami wędzonego łososia norweskiego z jajkiem w koszulce
Nie będę zdradzała Wam więcej sekretów książki. Musicie sami przekonać się jaka jest 😉 Aby ułatwić Wam to zadanie, zapraszam na KONKURS, w którym możecie wygrać jedną z trzech książek „Krok po kroku Roberta Sowy”
Aby wygrać jedną z trzech książek „Krok po kroku Roberta Sowy”, w komentarzu pod tym postem napisz swoją propozycję i przepis na swoje danie popisowe. Zdjęcie potrawy jest mile widziane, ale nie obligatoryjne.
Konkurs trwa od teraz do 12.05 do godz. 24:00
Wybiorę trzy najbardziej oryginalne i apetyczne propozycje. Zwycięzców ogłoszę także w komentarzu pod tym postem, najpóźniej 15.05
Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]
Z wielką dumą i przyjemnością piszę ten post. Nie będzie w nim przepisu, na początek informacja o akcji, która się właśnie rozpoczyna. Projekt Naturalnie Bałtyckie powstał z miłości do Morza Bałtyckiego i jego zasobów oraz z szacunku dla tradycji i lokalnych grup rybackich. Mam ogromny zaszczyt, że dołączyłam do teamu reprezentującego projekt. Ryby z Morza […]