Restauracja N31 to otwarta pół roku temu restauracja Roberta Sowy. Znajduje się w samym centrum Warszawy. Jest pięknie i elegancko urządzona, ale na szczęście bez zbytniego przepychu, który sprawia, że w restauracji czujemy się spięci. Nic z tych rzeczy. Profesjonalna i przyjazna obsługa sprawiają, że w N31 chce się przebywać i delektować potrawami, które serwują kucharze. Bez żadnego pośpiechu, właśnie tak jak lubię.
W restauracji najważniejsze jest oczywiście jedzenie, dlatego opowiem Wam co miałam przyjemność kosztować w N31.
Amuse bouche to tatar z tuńczyka z glonami wakame. Bardzo w porządku. Jedynie do czego można się przyczepić to było to trochę za słodkie. Słodkość przygniotła smak delikatnej ryby.
![Restauracja N3](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/N31_2.jpg)
Potem było tylko wybitnie. Wszystko dopracowane w 100%. Idealne połączenie smaków, pięknie podane potrawy. Doskonale.
Carpaccio z żubra, foie gras, babka z rumem i sorbet z mandarynki.
![Restauracja N31](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/N31_3-1.jpg)
Nie znam osoby, która nie lubi trufli. Zatem truflowa zupa krem z truflowym puree ziemniaczanym i oliwą truflową była strzałem w dziesiątkę! Delikatna, rozpływająca się w ustach, truflowa… cudowna. Jadłabym taką codziennie 🙂
![Restauracja N31](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/N31_7.jpg)
Druga ciepła przystawka – policzki wołowe z sosem Madera, kaszanką z podrobami, puree kalafiorowym i karmelizowaną marchewką.
![Restauracja N31](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/N31_4.jpg)
![restauracja N31](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/N31_5.jpg)
Kolejny talerz to miks moich ulubionych owoców morza – grillowana ośmiornica z krewetką i przegrzebkiem. Do tego puree z czerwonej papryki i puree z topinamburu. Komentarz do opisu i zdjęcia jest chyba zbędny 😉
![Restauracja N31](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/N31_8.jpg)
![Restauracja N31](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/N31_9.jpg)
Idealnym przerywnikiem był orzeźwiający sorbet z maślanki z limonczello z galaretką z czarnej porzeczki.
![Restauracja N31](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/N31_10.jpg)
Comber z sarny idealnie przygotowany. Mięso miękkie i doprawione w punkt. Grasica rozpływała się w ustach. Cudowne smaki.
![Restauracja N31](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/N31_12.jpg)
Zakończeniem kolacji degustacyjnej było istne dzieło sztuki Pastry Chefa Krzysztofa Kopcińskiego. Domyślacie się zapewne, że miejsca w brzuchu nie było już za wiele, ale mimo to wyczyściłam talerz bardzo dokładnie 🙂 Mus z chałwy z prażonym sezamem i coulisem malinowym. Brawo Chef!
![Restauracja N31](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/N31_15.jpg)
![Restauracja N31](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/N31_16.jpg)
Do kolacji piłam bardzo dobre hiszpańskie wino. Hitem było Vinho Verde – Portal da Calcada. Bardzo polecam spróbować 🙂
![Restauracja N31](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2016/04/Portal-da-Calcada.jpg)
Po pierwszej wizycie w restauracji N31 stałam się ich wierną fanką i jestem przekonana, że wszystko co przygotują będzie najwyższych lotów. Nie mogę doczekać się następnej kolacji. Myślę, że odwiedzę N31 już bardzo niedługo 🙂
Restauracja N31
UL. NOWOGRODZKA 31
00-511 WARSZAWA