Kotleciki jagnięce z puree z zielonego groszku

7 maja 2015

Jagnięcina to niezwykle pyszne, delikatne i soczyste mięso. Uwielbiam. Jest też niestety bardzo droga, dlatego nie kupuję jej zbyt często. Od czasu do czasu robię mojej rodzinie prawdziwą ucztę i możemy delektować się jej niezwykłym smakiem. Uważam, że to mięso nie potrzebuje zbyt wielu dodatków – dobrze przyrządzona jagnięcina smakuje nawet doprawiona jedynie solą i pieprzem. W tym przepisie kotleciki jagnięce z combra zamarynowałam w ziołach, czosnku i oliwie z oliwek. Usmażone i krótko podpieczone podałam z puree z zielonego groszku z miętą i kozim serkiem. Całość posypana kruszonką z orzechów pistacjowych. Danie nie wymagające wybitnych umiejętności kucharskich, proste i szybkie, a zarazem bardzo wykwintne. A przede wszystkim – przepyszne!

kotleciki jagnięce

Kotleciki jagnięce z puree z zielonego groszku

Kotleciki jagnięce z puree z zielonego groszku

Przyrządzenie:

Comber pokrój na kotleciki – każdy powinien mieć 2 – 3 kostki. Mięso umyj i osusz.

Zmiksuj składniki na marynatę. Włóż kotleciki jagnięce i marynuj co najmniej 2 – 3 godziny, a najlepiej całą noc w lodówce.

kotleciki jagnięce

Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed smażeniem.

W rondelku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć groszek mrożony. Smaż mieszając, aż będzie miękki. Posól i dopraw czarnym pieprzem. Wrzuć listki mięty. Dodaj serek kozi i zmiksuj całość na puree.

Nastaw piekarnik na 170 stopni.

Na rozgrzanej patelni, na dość dużym ogniu, smaż kotleciki jagnięce, po 2 – 3 minuty z każdej strony, aż będą mocno rumiane. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie kotleciki jagnięce będą lekko krwiste w środku. Jeśli chcesz uzyskać inny stopień twardości mięsa – piecz kotleciki krócej lub odrobinę dłużej. Pamiętaj jednak, aby nie piec ich za długo i nie wysuszyć mięsa.

Podgrzej puree z zielonego groszku.

Na talerz połóż porcję puree i kotleciki jagnięce. Całość posyp orzechami pistacjowymi.

Smacznego

kotleciki jagnięce

Kotlety jagnięce z puree z zielonego groszku

kotleciki jagnięce

Kotlety jagnięce z puree z zielonego groszku

kotleciki jagnięce

Kotlety jagnięce z puree z zielonego groszku

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kotleciki jagnięce z puree z zielonego groszku
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas


Kotlety jagnięce z szałwią

Kotlety jagnięce z szałwią Jak wiadomo, dobre danie to nie połączenie jak największej ilości składników i struktur. Oczywiście, często powstają też mistrzowskie potrawy mocno kombinowane, ale nie są one codziennością. Tak naprawdę liczy się wysokiej jakości składnik i nic więcej nie potrzeba. Doprawiony w staranny sposób i należycie przygotowany. Dobry stek na przykład nie potrzebuje […]

Tadżin z jagnięciny

Uwielbiam przygotowywać dania z tadżin (inaczej tagine albo tajine). Potrawy z tego naczynia zawsze wychodzą mi obłędnie pyszne, a tak jakby robią się same. Dodajesz tylko po kolei dobrze skomponowane składniki dania. Uprzednio ze smakiem marynujesz mięso i satysfakcja gwarantowana.



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot