Komosa ryżowa z łososiem, grillowanym serem i szpinakiem

17 Lut 2017

Przygotowuję się do wiosny, do lepszej formy i wyglądu, więc moje menu jest lekkie i zdrowe. W tym przepisie wybrałam komosę ryżową tzw. quinoa, która jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Ma fajną strukturę (ugotowane ziarenka lekko strzelają po przegryzieniu) i bardzo dobry orzechowy posmak. Komosa ryżowa z łososiem, grillowanym serem, szpinakiem i czerwoną pomarańczą to pyszny i zdrowy pomysł na sałatkę obiadową dla dwóch osób. Chociaż przyznam się Wam, że zjadłam taką porcję sama, na dwa razy.

Komosa ryżowa z łososiem

Komosa ryżowa z łososiem, grillowanym serem, szpinakiem i czerwoną pomarańczą

Komosa ryżowa z łososiem, grillowanym serem, szpinakiem i czerwoną pomarańczą

Przyrządzenie:

Komosę ryżową ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Lekko posól wodę, w której się gotuje. Odcedź i odstaw do ostudzenia.

Liście szpinaku umyj zimną wodą i dokładnie osusz.

Płatki migdałów upraż na suchej patelni.

Z czerwonych pomarańczy wytnij cząstki bez białych błonek.

Ser połóż na patelni grillowej i usmaż z dwóch stron, aż się zarumieni.

Z pozostałości pomarańczy wyciśnij dokładnie sok i wymieszaj z taką samą ilością oliwy z oliwek. Jeśli chcesz, aby sos był słodszy możesz dodać trochę miodu lub syropu z agawy.

Filet z łososia posyp solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Zawiń w folię aluminiową. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Wstaw łososia i piecz przez 15 minut. Po tym czasie łosoś powinien być gotowy – delikatny i soczysty, ale nie przeciągnięty.

Ostudzoną komosę ryżową wymieszaj z listkami szpinaku. Połóż na talerzu. Palcami rozłóż kawałki łososia. Ułóż cząstki pomarańczy oraz grillowany ser. Całość posyp uprażonymi płatkami migdałów, polej pomarańczowym sosem i ewentualnie posyp solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sałatkę z komosą ryżową podawaj od razu.

Smacznego

Komosa ryżowa z łososiem

Komosa ryżowa z łososiem, grillowanym serem, szpinakiem i czerwoną pomarańczą

Komosa ryżowa z łososiem

Komosa ryżowa z łososiem, grillowanym serem, szpinakiem i czerwoną pomarańczą

Komosa ryżowa z łososiem

Komosa ryżowa z łososiem, grillowanym serem, szpinakiem i czerwoną pomarańczą

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Komosa ryżowa z łososiem, grillowanym serem i szpinakiem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)


Pomysł na pyszne kanapki

Beaujolais Nouveau to święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais. Obchodzi się je na całym świecie od 1985 roku w trzeci czwartek listopada. W tym roku wypada już 15 listopada, a więc za chwilę nadchodzi czas na świętowanie! Postanowiłam ten dzień uczcić w gronie moich przyjaciółek, zrobimy sobie babski wieczór. Jak babskie spotkanie to wino […]

Śledzie matias z kimchi

Lubicie śledzie? Ja bardzo. Muszę jednak przyznać, że te, które prezentuję Wam w tym wpisie są wyjątkowe, najlepsze zdecydowanie. Połączenie śledzi z kimchi to oczywiście wspaniała sprawa, ale po pierwsze jakich śledzi? Otóż przedstawiam Wam prawdziwe holenderskie śledzie matias z certyfikatem MSC. Miałam przyjemność próbować takich po raz pierwszy i wiem, że już żadnych innych […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot