Kergulena pieczona zawinięta w boczek

9 Sie 2015

Uwielbiam kergulenę. To wyjątkowo delikatna ryba, z pysznym mięsem i małą ilością ości. Rzadko się zdarza, że można ją kupić u nas świeżą, ale to nie szkodzi, bo i tak jej smak, nawet mrożonej, wygrywa. Kergulena pieczona to mój pomysł na dzisiejszy przepis. Nafaszerowałam ją ziołami, migdałami i świeżym chrzanem. Owinęłam boczkiem i upiekłam w piekarniku. Jako dodatki proponuję młode marchewki gotowane na parze i kaszę pęczak z ziołami i startą skórką z cytryny. Zapraszam na przepis na zdrowy i pełnowartościowy obiad.

kergulena pieczona

Kergulena pieczona zawinięta w boczek

Kergulena pieczona zawinięta w boczek

Przyrządzenie:

Mrożone ryby rozmróź w lodówce. Świeże wypatrosz i umyj pod zimną wodą.

W moździerzu utrzyj składniki na marynatę. Nadziej nią i ryby i natrzyj. Odstaw na 1 godzinę.

Kaszę pęczak ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

Nastaw piekarnik na 190 stopni.

Ryby owiń plasterkami boczku wędzonego. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 15 – 20  minut.

Oskrob marchewki i ugotuj na parze.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kaszę pęczak, tymianek, skórkę z cytryny i sól do smaku. Podgrzej i wymieszaj dokładnie.

Upieczoną rybę podawaj od razu z kaszą pęczak i ugotowanymi al dente marchewkami.

Smacznego

kergulena pieczona

Pieczona kergulena zawinięta w boczek

kergulena pieczona

Pieczona kergulena zawinięta w boczek

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kergulena pieczona zawinięta w boczek
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]



[instagram-feed]