Kasza z warzywami i wędzonym pstrągiem

12 Cze 2016

Bób i szparagi! Czy może być lepsze połączenie? Może. Co powiecie na świeżutkiego wędzonego pstrąga, pieczone rzodkiewki z fetą, drobną kaszę bulgur i aromatyczne oliwy z oliwek? Taka kasza z warzywami to doskonałe danie na obiad czy wiosenną kolację. Korzystajmy z uroków tej pory roku i jedzmy bobu jak najwięcej. Szparagi natomiast są z nami tylko do końca czerwca, dlatego pędźcie po zakupy i róbcie ze mną ten przepis.

kasza z warzywami

Kasza z warzywami, wędzonym pstrągiem i fetą

Kasza z warzywami, wędzonym pstrągiem i fetą

Przyrządzenie:

Ugotuj kaszę bulgur wedle instrukcji na opakowaniu. Ważne, żeby była sypka. Odcedź i odstaw.

Bób ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Obierz bób.

Umyj zielone szparagi i rzodkiewki zimną wodą. Ze szparagów odetnij twarde końcówki. Osusz warzywa. Rzodkiewki podziel na 4 części. Szparagi także pokrój na mniejsze kawałki. W naczyniu żaroodpornym połóż szparagi i rzodkiewki. Posyp całość pokruszonym serem feta. Skrop wszystko oliwą z oliwek z cytryną oraz oliwą z oliwek z papryczką chili i czosnkiem. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 20 minut.

Z pstrąga wędzonego wyjmij mięso, bez ości.

Kaszę bulgur nałóż na talerze. Palcami rozłóż kawałki pstrąga wędzonego. Przełóż szparagi z rzodkiewkami i fetą. Dodaj także bób. Całość skrop oliwą z oliwek z cytryną oraz oliwą z oliwek z chili i czosnkiem, posól oraz posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

kasza z warzywami

Kasza z warzywami, wędzonym pstrągiem i fetą

kasza z warzywami

Kasza z warzywami, wędzonym pstrągiem i fetą

kasza z warzywami

Kasza z warzywami, wędzonym pstrągiem i fetą



Smażona gładzica w serowej panierce

Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]

Przepis na szprotki pieczone

W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]