Kaczka pieczona w pomarańczach

11 Lut 2016

Przygotowałam na blogu już kilka przepisów na kaczkę. Nie podzieliłam się jednak z Wami jednym z najprostszych i chyba najpyszniejszych. Kaczka pieczona z pomarańczami. Wcześniej marynowana w soku pomarańczowym, cynamonie, ziarnach z laski wanilii, suszonym estragonie, miodzie, sosie sojowym i czosnku. Nie da się zepsuć tej potrawy. Mięso kaczki jest mięciutkie i soczyste. Idealne. Jeśli do tej pory baliście się przygotowywać kaczkę, zapewniam Was, że po przyrządzeniu jej z tego przepisu, nie będzie Wam ona straszna.

kaczka pieczona

Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach

Przyrządzenie:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Jeśli będzie za mało słona dodaj trochę soli morskiej.

Kaczkę umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia żaroodpornego i dokładnie natrzyj marynatą. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na noc. Wyjmij 30 minut przed przygotowywaniem. Obtocz jeszcze raz w marynacie.

Pomarańczę sparz i pokrój w plastry.

Nastaw piekarnik na 210 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Kaczkę w marynacie obłóż plastrami pomarańczy. Wstaw naczynie z kaczką do piekarnika. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie, przełóż kaczkę na drugą stronę  i wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.

Ponownie wyjmij kaczkę z piekarnika. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Naczynie z kaczką przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika jeszcze na 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewaj kaczkę sokiem powstałym z pieczenia z marynatą.

Kaczka pieczona z pomarańczami powinna być mięciutka i soczysta. Podawaj ją z ulubionymi dodatkami. Idealnie pasuje puree z ziemniaków i modra kapusta. Świetnym dodatkiem będzie także dobre czerwone wytrawne wino 🙂

Smacznego

kaczka pieczona

Pieczona kaczka w pomarańczach

kaczka pieczona

Kaczka pieczona w pomarańczach

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kaczka pieczona w pomarańczach
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot