Jagnięcina tikka masala

20 Sty 2015

Jagnięcina tikka masala

Na platformie zblogowani.pl trwa obecnie konkurs na stworzenie przepisu na idealny wieczór filmowy z dobrym jedzeniem. Należy przygotować danie z wykorzystaniem jednego z sosów PATAKS. Przyznam, że nie używam w mojej kuchni żadnych “gotowców”, dlatego zastanawiałam się czy użyć tego sosu.

Sos PATAKS

Nigdy wcześniej nie miałam z nim do czynienia, nie wiedziałam jaki ma skład, dlatego zanim postanowiłam wziąć udział w konkursie sprawdziłam to. I muszę przyznać, że byłam pozytywnie zaskoczona. Oprócz regulatorów kwasowości niezbędnych w produktach tego typu, nie ma nic co mogłoby wzbudzić moje podejrzenia co do jakości tego produktu. Ucieszył mnie ten fakt, ponieważ bardzo chciałam podjąć wyzwanie i wziąć udział w tym konkursie. Powody były dwa: po pierwsze są fajne nagrody do zgarnięcia, a po drugie: uwielbiam Indie! Opowiadałam Wam już kiedyś o mojej podróży do Indii – to jest zupełnie inny świat niż ten, w którym żyjemy na co dzień. Świat pełen niesamowitych smaków, aromatów, wyjątkowych przypraw i kolorów. Kosztowanie każdego dobrego dania indyjskiego przenosi mnie zawsze myślami do tego wyjątkowego miejsca. Do przygotowania mojego przepisu na idealny wieczór wybrałam sos Tikka Masala. Skomponowałam go z jagnięciną, cieciorką, papryką ramiro, pieczarkami portobello, prażonymi orzechami nerkowca i dużą ilością świeżych listków kolendry. Cudowności! Danie wyszło przepyszne, mam nadzieję, że widzicie to na zdjęciach 😉 Czy wierzycie czy nie – musicie spróbować tego w domu,  a wtedy przekonacie się sami.

Czasem słońce czasem deszcz

Idealny wieczór filmowy z kuchnią indyjską? Dla mnie to zawsze był jeden film: “Czasem słońce, czasem deszcz” – tak wiem, że to infantylny bollywoodzki film o miłości. Uwierzcie mi jednak, że 10 lat temu (o mój Boże!, ale ten czas pędzi) był idealny podczas spotkań w najbliższym babskim gronie przyjacielskim. Zawsze oglądałyśmy go i interpretowałyśmy z przymrużeniem oka, a podczas oglądania było dużo śmiechu z gry aktorów i całej fabuły. Na zawsze jednak pozostanie sentyment – zapewne przez to, że przywołuje super wspomnienia. Tak swoją drogą – muszę zorganizować kolejny babski wieczór z Kabhi Khushi.

W konkursie na przepis na idealny wieczór chciałam skorzystać z wyjątkowej oferty, którą ma obecnie PATAKS. I okazało się, że był to doskonały wybór! Kupując sos Patak’s, możesz otrzymać kod na dowolny film z portalu cineman.pl. Ja kupiłam dwa sosy, zarejestrowałam paragon na stronie i w ciągu kilkunastu minut dostałam kod na 2 filmy. Ucieszyłam się dodatkowo, gdy w ofercie zobaczyłam film “Smak curry”. Dawno chciałam go obejrzeć, a w tych okolicznościach, razem z jagnięciną tikka masala – stworzyłam przepis na idealny wieczór! Zapraszam najserdeczniej.

jagnięcina tikka masala

Jagnięcina tikka masala

Jagnięcina tikka masala

Przyrządzenie:

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż cebulę i dodaj kumin. Dodaj czosnek, po 3 minutach smażenia dodaj mięso. Smaż mieszając, aż się przyrumieni. Dopraw solą. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze 5 minut.

Dodaj sos Patak’s Tikka Masala. Wymieszaj całość, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś sos 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu, w osolonej wodzie i odcedź.

Do sosu dodaj paprykę. Po 5 minutach cieciorkę i orzechy. Ewentualnie dopraw solą do smaku.

Jagnięcinę tikka masala podawaj z dzikim ryżem posypaną dużą ilością świeżych listków kolendry.

Idealnie smakuje wieczorem przy dobrym filmie 🙂

Smacznego bardzo!

Ps. “Smak curry” to piękny film…

jagnięcina tikka masala

jagnięcina tikka masala

jagnięcina tikka masala

zBLOGowani.pl

Podsumowanie
Przepis na
Jagnięcina tikka masala
Dodano


Kotlety jagnięce z szałwią

Kotlety jagnięce z szałwią Jak wiadomo, dobre danie to nie połączenie jak największej ilości składników i struktur. Oczywiście, często powstają też mistrzowskie potrawy mocno kombinowane, ale nie są one codziennością. Tak naprawdę liczy się wysokiej jakości składnik i nic więcej nie potrzeba. Doprawiony w staranny sposób i należycie przygotowany. Dobry stek na przykład nie potrzebuje […]

Tadżin z jagnięciny

Uwielbiam przygotowywać dania z tadżin (inaczej tagine albo tajine). Potrawy z tego naczynia zawsze wychodzą mi obłędnie pyszne, a tak jakby robią się same. Dodajesz tylko po kolei dobrze skomponowane składniki dania. Uprzednio ze smakiem marynujesz mięso i satysfakcja gwarantowana.



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot