Jagnięcina tikka masala

Jagnięcina tikka masala

Na platformie zblogowani.pl trwa obecnie konkurs na stworzenie przepisu na idealny wieczór filmowy z dobrym jedzeniem. Należy przygotować danie z wykorzystaniem jednego z sosów PATAKS. Przyznam, że nie używam w mojej kuchni żadnych „gotowców”, dlatego zastanawiałam się czy użyć tego sosu.

Sos PATAKS

Nigdy wcześniej nie miałam z nim do czynienia, nie wiedziałam jaki ma skład, dlatego zanim postanowiłam wziąć udział w konkursie sprawdziłam to. I muszę przyznać, że byłam pozytywnie zaskoczona. Oprócz regulatorów kwasowości niezbędnych w produktach tego typu, nie ma nic co mogłoby wzbudzić moje podejrzenia co do jakości tego produktu. Ucieszył mnie ten fakt, ponieważ bardzo chciałam podjąć wyzwanie i wziąć udział w tym konkursie. Powody były dwa: po pierwsze są fajne nagrody do zgarnięcia, a po drugie: uwielbiam Indie! Opowiadałam Wam już kiedyś o mojej podróży do Indii – to jest zupełnie inny świat niż ten, w którym żyjemy na co dzień. Świat pełen niesamowitych smaków, aromatów, wyjątkowych przypraw i kolorów. Kosztowanie każdego dobrego dania indyjskiego przenosi mnie zawsze myślami do tego wyjątkowego miejsca. Do przygotowania mojego przepisu na idealny wieczór wybrałam sos Tikka Masala. Skomponowałam go z jagnięciną, cieciorką, papryką ramiro, pieczarkami portobello, prażonymi orzechami nerkowca i dużą ilością świeżych listków kolendry. Cudowności! Danie wyszło przepyszne, mam nadzieję, że widzicie to na zdjęciach 😉 Czy wierzycie czy nie – musicie spróbować tego w domu,  a wtedy przekonacie się sami.

Czasem słońce czasem deszcz

Idealny wieczór filmowy z kuchnią indyjską? Dla mnie to zawsze był jeden film: „Czasem słońce, czasem deszcz” – tak wiem, że to infantylny bollywoodzki film o miłości. Uwierzcie mi jednak, że 10 lat temu (o mój Boże!, ale ten czas pędzi) był idealny podczas spotkań w najbliższym babskim gronie przyjacielskim. Zawsze oglądałyśmy go i interpretowałyśmy z przymrużeniem oka, a podczas oglądania było dużo śmiechu z gry aktorów i całej fabuły. Na zawsze jednak pozostanie sentyment – zapewne przez to, że przywołuje super wspomnienia. Tak swoją drogą – muszę zorganizować kolejny babski wieczór z Kabhi Khushi.

W konkursie na przepis na idealny wieczór chciałam skorzystać z wyjątkowej oferty, którą ma obecnie PATAKS. I okazało się, że był to doskonały wybór! Kupując sos Patak’s, możesz otrzymać kod na dowolny film z portalu cineman.pl. Ja kupiłam dwa sosy, zarejestrowałam paragon na stronie i w ciągu kilkunastu minut dostałam kod na 2 filmy. Ucieszyłam się dodatkowo, gdy w ofercie zobaczyłam film „Smak curry”. Dawno chciałam go obejrzeć, a w tych okolicznościach, razem z jagnięciną tikka masala – stworzyłam przepis na idealny wieczór! Zapraszam najserdeczniej.

jagnięcina tikka masala
Jagnięcina tikka masala

Jagnięcina tikka masala

Przyrządzenie:

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż cebulę i dodaj kumin. Dodaj czosnek, po 3 minutach smażenia dodaj mięso. Smaż mieszając, aż się przyrumieni. Dopraw solą. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze 5 minut.

Dodaj sos Patak’s Tikka Masala. Wymieszaj całość, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś sos 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu, w osolonej wodzie i odcedź.

Do sosu dodaj paprykę. Po 5 minutach cieciorkę i orzechy. Ewentualnie dopraw solą do smaku.

Jagnięcinę tikka masala podawaj z dzikim ryżem posypaną dużą ilością świeżych listków kolendry.

Idealnie smakuje wieczorem przy dobrym filmie 🙂

Smacznego bardzo!

Ps. „Smak curry” to piękny film…

jagnięcina tikka masala

jagnięcina tikka masala

jagnięcina tikka masala

  • sos Patak’s Tikka Masala
  • 300 g jagnięcego udźca pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 grubo posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 4 pieczarki portobello obrane i pokrojone i większą kostkę
  • 1 papryka ramiro pokrojona w plasterki
  • 400 g cieciorki z puszki odsączonej z zalewy
  • 100 g uprażonych orzechów nerkowca
  • 4 garście lekko posiekanych listków kolendry
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 torebki (200 g ) dzikiego ryżu