Jabłecznik alzacki

11 sie 2013

Desery nie są i nigdy nie były moją najlepszą stroną. Uczę się wciąż i pewnie długo mi zejdzie zanim dobrze się „poczuję” w tej dziedzinie kulinariów. Dlatego też raczej nie zdarza mi się piec ciast, które zupełnie sama wymyśliłam. Przeważnie posiłkuję się jakimiś przepisami i radami. Tak było i tym razem. Postanowiłam upiec ciasto z jabłkami. W książce „Mała szkoła pieczenia”, nie najnowszej, bo z 1997 roku, znalazłam ciekawy przepis o nazwie jabłecznik alzacki. Pyszne ciasto się upiekło moi mili.

Jabłecznik alzacki

Przyrządzenie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski. Dodaj cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy.
Dodaj twaróg, wlej mleko i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto  i wyłóż je w formie na tartę. Odetnij wystające na brzeg formy części ciasta.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Obierz jabłka i pokrój na ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne. Wypukłą stronę jabłek ponacinaj wzdłuż i skrop sokiem z cytryny. Ułóż na cieście.
Podpiecz ciasto w piekarniku przez 8 minut.
W tym czasie wymieszaj jajka ze śmietaną i cukrem. Polej tą mieszaniną jabłka na podpieczonym cieście i piecz jeszcze około 25 – 30 minut.
Po ostudzeniu posyp jabłecznik cukrem pudrem.
Smacznego!
 
Jabłecznik alzacki
Jabłecznik alzacki


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]




[instagram-feed]