Jabłecznik alzacki

11 Sie 2013

Desery nie są i nigdy nie były moją najlepszą stroną. Uczę się wciąż i pewnie długo mi zejdzie zanim dobrze się „poczuję” w tej dziedzinie kulinariów. Dlatego też raczej nie zdarza mi się piec ciast, które zupełnie sama wymyśliłam. Przeważnie posiłkuję się jakimiś przepisami i radami. Tak było i tym razem. Postanowiłam upiec ciasto z jabłkami. W książce „Mała szkoła pieczenia”, nie najnowszej, bo z 1997 roku, znalazłam ciekawy przepis o nazwie jabłecznik alzacki. Pyszne ciasto się upiekło moi mili.

Jabłecznik alzacki

Przyrządzenie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski. Dodaj cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy.
Dodaj twaróg, wlej mleko i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto  i wyłóż je w formie na tartę. Odetnij wystające na brzeg formy części ciasta.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Obierz jabłka i pokrój na ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne. Wypukłą stronę jabłek ponacinaj wzdłuż i skrop sokiem z cytryny. Ułóż na cieście.
Podpiecz ciasto w piekarniku przez 8 minut.
W tym czasie wymieszaj jajka ze śmietaną i cukrem. Polej tą mieszaniną jabłka na podpieczonym cieście i piecz jeszcze około 25 – 30 minut.
Po ostudzeniu posyp jabłecznik cukrem pudrem.
Smacznego!
 
Jabłecznik alzacki
Jabłecznik alzacki


Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Piernik z marchewki

Jak wyglądają Wasze Święta Bożego Narodzenia? W moim domu Święta są zawsze rodzinne i wyjątkowe. Ten czas kojarzy mi się bardzo ciepło, mimo pogody zimowej. We wspomnieniach o Świętach mam obrazy, uczucia i oczywiście zapachy. Jakie? Zdecydowanie są to aromatyczne goździki, imbir, pomarańcza i pierniki! Z dziećmi co roku pieczemy pierniczki i wieszamy je na […]



[instagram-feed]