Grzybowa zupa krem

22 Gru 2016

Okres jesienno – zimowy zawsze kojarzy mi się z grzybami leśnymi. Uwielbiam je jako dodatek do mięs czy ryb, w różnych wersjach sosów i w zupach. Grzybowa zupa krem jest jedną z nich. Przepysznie smakuje zapieczona z grzanką i serem Parmezan, z dodatkiem oliwy z oliwek z truflami i posiekaną natką pietruszki. Totalna rozkosz dla podniebienia. W tym roku przygotuję ją na Święta Bożego Narodzenia. Uważam, że to idealna alternatywa dla tradycyjnego barszczu grzybowego.

Przepis ten bierze udział w konkursie “Z moim kuchennym pomocnikiem”, który trwa obecnie na portalu zblogowani.pl. Z największą przyjemnością do zmiksowania mojej zupy wykorzystałabym blender Braun MQ9. Mam nadzieję, że wkrótce zamieszka w mojej kuchni, bo jestem przekonana, że z takim kuchennym pomocnikiem wszystkie dania przygotowywałabym szybciej, sprawniej i z największą przyjemnością.

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

Grzyby suszone zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Grzyby mrożone przełóż na durszlak, aby się rozmroziły.

Marchewki i pietruszki umyj zimną wodą i obierz. Pora umyj. Do garnka z 2 litrami zimnej wody włóż marchewki, pietruszki i pora. Dodaj ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarenka pieprzu czarnego i sól do smaku. Gotuj wywar, aż warzywa będą miękkie. Odrzuć warzywa (marchewki i pietruszki możesz wykorzystać np. do sałatki jarzynowej).

Namoczone suszone grzyby odcedź na sitku z piachu i igiełek (czasem się zdarzają w grzybach suszonych nawet robaki) i je odrzuć. Nie wylewaj jednak wywaru powstałego z moczenia grzybów.

Obierz ziemniaki, umyj zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do wywaru warzywnego wraz z namoczonymi suszonymi grzybami z wywarem oraz z grzybami rozmrożonymi. Gotuj całość, aż ziemniaki będą miękkie.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż krótko obrany i posiekany czosnek. Dodaj do garnka z grzybami.

Zupę zmiksuj blenderem (najlepiej Braun MQ9 😉 ) i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Zupę nalej do kokilek, które żaroodpornych. Połóż porcje pokrojonych bagietek, z góry posyp starty ser Parmezan. Wstaw kokilki do piekarnika i piecz, aż bagietki oraz ser się zarumienią.

Uważaj przy wyjmowaniu kokilek – są bardzo gorące!

Do kremu z grzybów dodaj porcję śmietany, skrop oliwą z oliwek z truflami, posyp posiekaną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego bardzo!

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

grzybowa zupa krem

Grzybowa zupa krem z grzanką, serem Parmezan i oliwą truflową

zBLOGowani.pl

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Grzybowa zupa krem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)


Filety z turbota w sosie z krewetkami

W poprzednim moim wpisie pisałam Wam o moim przystąpieniu do projektu Naturalnie Bałtyckie. Tutaj zapraszam Was na pierwszy przepis z rybą bałtycką, który powstał właśnie w związku z tą akcją. Na początek turbot, a właściwie filety z turbota. Usmażone na maśle klarowanym podałam z szafranowym sosem z krewetek i puree ziemniaczanym ze szczypiorem. Danie kompletne, […]

Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]