Flądra smażona

12 Gru 2020

Kolejny tydzień i następny przepis z rybą bałtycką w roli głównej, który powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem będzie to flądra smażona. Smak tej ryby kojarzy mi się zawsze z wakacjami nad naszym polskim morzem, dlatego też postanowiłam przygotować ją tak jak najbardziej lubię. Obtoczoną w mące i usmażoną na maśle klarowanym. Aby nieco urozmaicić przepis przygotowałam do niej ziołowy dressing, który świetnie współgra z delikatnym mięsem ryby. Pysznym dodatkiem jest surówka z pora, autorstwa mojego taty, a świeży chleb z chrupiącą skórką sprawia, że powstaje danie idealne.

Flądra smażona

Stornia (flądra)

Niezwykle popularna w menu nad polskim morzem. Stornia to ryba o asymetrycznej budowie ciała. Przez większość czasu spoczywa na dnie morskim, zakopana w mule, leżąc na boku. W tej pozycji również porusza się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się na przeciwną stronę głowy, z reguły na prawą (stąd angielska nazwa righteye flounders). Dojrzałe osobniki są zielonobrązowe lub brązowe. Ciało mają pokryte drobnymi różnokolorowymi łuskami, których część przekształcona jest w szorstkie, kostne płytki, szczególnie ostre wzdłuż linii nabocznej oraz u podstawy płetwy grzbietowej i odbytowej. Stornie żerują intensywnie po zmroku. W polskiej części Bałtyku dorastają do 40 cm, wyjątkowo osiągają długość 50 cm.
Mięso jest białe, soczyste, delikatne, o maślanym smaku, ale niestety bardzo ościste. Stornie je się zazwyczaj smażone, grillowane lub w zupach.

Jak sprawdzić czy ryba jest świeża?

  • zapach – świeża ryba posiada tylko charakterystyczny zapach własny i woń wody morskiej;
  • oczy – przejrzyste, o błyszczących, wyraźnie zaznaczonych źrenicach;
  • skrzela – czerwone, jasno- lub ciemnoróżowe, bez plam czy śluzu;
  • skóra – lśniąca, śliska, bez uszkodzeń, z przylegającymi łuskami;
  • mięso – sprężyste i elastyczne; po naciśnięciu powinno z powrotem się napiąć;
  • ości – jeśli kupujesz wypatroszoną rybę, zajrzyj do środka; mięso powinno przylegać do ości nawet po rozchyleniu;
  • test wody – gdy włożymy rybę do naczynia z wodą, świeża – zatonie, nieświeża – zostanie na powierzchni.

Flądra smażona

Przyrządzenie:

Umytego pora pokrój na mniejsze paseczki. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem z ogórkiem kiszonym. Wszystko razem wymieszaj dodając sok z cytryny i majonez do smaku. Dopraw solą i pieprzem.

W moździerzu utrzyj posiekany czosnek, szczypior, bazylię, pietruszkę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.

Odetnij głowę ryby tak, aby wyciąć od razu wnętrzności. Dokładnie oczyść zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i pieprzem z obu stron i obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż rybę z dwóch stron, aż stanie się rumiana i chrupiąca. Połóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

Flądrę podawaj gorącą z surówką z pora, dressingiem ziołowym i świeżym chlebem.

Smacznego

Flądra smażona
Naturalnie Bałtyckie
Smażona flądra
Naturalnie Bałtyckie
Smażona flądra
Naturalnie Bałtyckie
Danie ze smażoną flądrą
Naturalnie Bałtyckie
Przepis na flądrę

Przepis ten powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Aby być na bierząco śledź FB oraz IG Naturalnie Bałtyckie.

Naturalnie Bałtyckie
Naturalnie Bałtyckie
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Flądra smażona
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Turbot curry

Styczeń to miesiąc postanowień noworocznych, między innymi tych związanych z aktywnością fizyczną i zdrową dietą. Dla nikogo nie jest tajemnicą fakt, że dieta rybna jest zdrowa i pozytywnie wpływa na naszą kondycję. Cały sekret prozdrowotnych właściwości ryb tkwi w odpowiednim przygotowaniu – nie powinniśmy smażyć ich na głębokim tłuszczu w panierce. Zdecydowanie należy wybierać pieczenie, […]

Ryby smażone w cieście piwnym

Sylwestrowe i imprezowe przekąski w formie smażonych rybek bałtyckich z cytrynowym aioli to moja propozycja dla Was. Przepis ten przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w programie Naturalnie Bałtyckie. Na ryby smażone w cieście piwnym wybrałam świeże śledzie i szprotki bałtyckie. Jak dobrać rybę pod okazję przeczytacie tutaj: https://naturalniebaltyckie.pl/porady-kulinarne/jak-dobrac-rybe-pod-okazje Śledź bałtycki Osiąga długość 18–24 cm. Jeden […]