Filety z dorsza na placuszkach

3 Kwi 2014

To wyjątkowe danie powstało na potrzeby konkursu. I dobrze, że mam czasem takie wyzwania, bo udaje mi się wyczarować takie cuda na przykład. Zapraszam na zdrowe i bardzo pyszne filety z dorsza na placuszkach z cukinii i marchwii, z pesto z rukoli i orzeszków nerkowca. Danie jest kompletne w 100%. Wszystko pysznie ze sobą współgra, a dopełnieniem jest kawior, który przemiło strzela podczas jedzenia. Proponuję użyć kawioru z łososia – świetnie smakuje i niezwykle dostojnie prezentuje się w daniu. Jeśli jednak wolicie – dodajcie do ryby kawioru czarnego. Szukajcie jednak tego dobrej jakości.

Placuszki z cukinii i marchwi możecie oczywiście przygotować jako samodzielne danie. Podajcie je z proponowanym przeze mnie pesto z rukoli i orzechów nerkowca albo z innym ulubionym dodatkiem. Świetnie będzie do nich pasował sos tzatziki albo inny na bazie jogurtu. Bardzo serdecznie zapraszam po przepis.

filety z dorsza

Filety z dorsza na placuszkach z cukinii i marchwi z pesto i kawiorem

Filety z dorsza na placuszkach z cukinii i marchwi z pesto i kawiorem

Przyrządzenie:
Startą cukinię posól i odstaw na 15 minut na sitku, aby „puściła” soki. Po tym czasie odciśnij je. Zamieszaj łyżką cukinię z marchewką, jajkiem, mąką, natką pietruszki, solą i pieprzem.
Zmiksuj wszystkie składniki na pesto.
Filety z dorsza umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem z dwóch stron.
Placuszki smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na rumiano, z dwóch stron.
W tym samym czasie, na innej patelni smaż filety z dorsza z obydwu stron, także na rozgrzanym maśle klarowanym.
Placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na talerzu ułóż placuszki, a na nich porcję dorsza. Na górze porcję pesto z rukoli oraz kawior z pstrąga tęczowego.

Smacznego

filety z dorsza

Filety rybne na placuszkach z cukinii i marchwi z pesto i kawiorem

filety z dorsza

Filety rybne na placuszkach z cukinii i marchwi z pesto i kawiorem

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Filety z dorsza na placuszkach z cukinii i marchwi z pesto i kawiorem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas


Makrela pieczona

Może po Świętach ryby Wam się nie znudziły albo macie postanowienie noworoczne, aby jeść ich więcej. Makrela pieczona z karczochami, kaparami i pomidorkami cherry to moja propozycja w związku z udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Niezwykle lekkie, zdrowe i pożywne danie. Makrela Makrela to gatunek silnej, szybko płynącej ryby pelagicznej występującej w wodach północnego Atlantyku […]

Pasta ze śledzi

Pasta ze śledzi to mój kolejny pomysł na przepis ze świeżych śledzi bałtyckich, który powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Śledzie Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck. Wzięliśmy to sobie do serca: śledź w […]