Faszerowane pstrągi duszone w winie podane z warzywną zapiekanką

14 Sie 2013

Faszerowane pstrągi duszone w winie podane z warzywną zapiekanką

Nic się u mnie nie zmieniło. Najbardziej lubię jeść ryby i owoce morza.
Jak Wam ostatnio pisałam, mam to szczęście i znalazłam miejsce w Radomiu, gdzie kilka razy w tygodniu są świeżutkie ryby. Tym razem wybrałam pstrągi.
Postanowiłam przyrządzić je nieco inaczej niż zwykle. Przygotowałam farsz ze strartego parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Owinęłam je szynką parmeńską, krótko przysmażyłam, a później dusiłam pod przykryciem w białym winie. Smaki włoskie. Było pysznie. Do pstrągów dzisiaj proponuję zapiekankę z warzyw: ziemniaki, czarna rzodkiew, pieczarki, oliwa z oliwek i świeże oregano.
Zapraszam na super obiad.

Faszerowane pstrągi duszone w winie podane z warzywną zapiekanką

Przyrządzenie:
Pstrągi wypatrosz i oczyść. Umyj i osusz.
Starty parmezan zamieszaj z natką pietruszki, octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Tą mieszanką nafaszeruj ryby. Pstrągi posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zawiń każdego 2 plastrami szynki parmeńskiej.
Usmaż pstrągi na rozgrzanej oliwie, krótko. Wlej wino na patelnię i przykryj ryby przykrywką. Duś na małym ogniu 40 minut.
Ziemniaki i rzodkiew obierz i podgotuj w osolonej wodzie. Pieczarki obierz i pokrój. Ostudzone ziemniaki i rzodkiew pokrój w plastry. W naczyniu żaroodpornym układaj warzywa. Polej je oliwą z oliwek, posyp świeżym posiekanym oregano, solą oraz pieprzem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 minut, aż warzywa nabiorą brązowego koloru.
Rybę podawaj razem z zapiekanymi warzywami.
Smacznego!
faszerowane pstrągi


Dorsz pieczony z szałwią

Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz  Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]

Szproty na ostro

Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]



[instagram-feed]