Drożdżowe bułeczki maślane z jagodami

9 Lip 2015

Truskawki niestety szybko się kończą. Należy zatem korzystać z innych wspaniałości lata. Jagody to doskonały pomysł. Zapraszam na delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach drożdżowe bułeczki maślane. Połowę zrobiłam z jagodami, połowę bez, tylko z polewą z lukru. Wszystkie obłędne. Łatwe w wykonaniu, zatem zabierajmy się do pracy.

drożdżowe bułeczki

Drożdżowe bułeczki maślane z jagodami

Przyrządzenie:

W miseczce utrzyj drożdże z 1 łyżką mąki i 200 ml ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować.

Masło rozpuść w rondelku. Zdejmij z ognia do przestygnięcia.

Jajka ubij z cukrem i solą na puszystą masę. Dolej drożdże i wsyp przesianą mąkę. Całość ugnieć dokładnie. Dolewaj stopniowo przestygnięte, ale nie zimne masło. Ugnieć na gładkie ciasto.

Nabierając porcje o wielkości piłki pinpongowej – rękami formuj długie ruloniki i zawijaj jak ślimaki. Na ciasto połóż porcje jagód, jeśli chcesz.

drożdżowe bułeczki

drożdżowe bułeczki

Bułeczki odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosły.

Nastaw piekarnik na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Każdą bułeczkę posmaruj pozostałym ciepłym mlekiem i wstaw do piekarnika. Bułeczki z jagodami powinny być gotowe po około 18 minutach, natomiast bułeczki bez jagód będą upieczone w krótszym czasie. Obserwuj – powinny być lekko rumiane i ładnie wyrośnięte.

Tuż przed wyciągnięciem bułeczek z piekarnika przygotuj lukier. Do 200 g cukru pudru wlej około 6 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszaj.

drożdżowe bułeczki

Jeszcze ciepłe bułeczki polej lukrem. Jak troszkę przestygną możesz delektować się ich smakiem.

Smacznego

Tutaj możecie obejrzeć film, na którym przygotowuję bułeczki drożdżowe z jagodami:

drożdżowe bułeczki

drożdżowe bułeczki

drożdżowe bułeczki

drożdżowe bułeczki



Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Chrupiące bagietki jak w hiszpańskich tapas barach

Hiszpanię kocham za klimat, krajobraz, ludzi, język, wino i oczywiście jedzenie! Zazdroszczę Hiszpanom codziennego dostępu do świeżych ryb i owoców morza, uwielbiam ich sery, szynki i kiełbasę. Paellę, tapasy i tortillę. Na śniadanie wybieram się zawsze do kawiarni na cudowną bagietkę z hiszpańską szynką i kawę. Nic więcej nie potrzeba. Ich pieczywo ma tak wyjątkowy smak, że […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot