Domowy makaron z jarmużem i krewetkami

Zorientowałam się, że dawno nie przygotowałam domowego makaronu. Musiałam szybko to nadrobić i tym razem postanowiłam przyrządzić makaron pomarańczowy – z sokiem i startą skórką z pomarańczy. Jakie smaki do niego pasują? Długo nie musiałam się zastanawiać. Oczywiście są to moje ukochane krewetki, dużo czosnku, jarmuż i sok z cytryny. Całość posypana świeżo startym parmezanem. Cudowności! Niewiele składników, a połączenie takie, że ten makaron z jarmużem i krewetkami po prostu wymiata.

makaron z jarmużem

Domowy makaron z jarmużem i krewetkami

Przyrządzenie:

Ugnieć ciasto na makaron łącząc ze sobą wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiej przez sitko). Jeśli jest zbyt mokre, dosyp troszkę mąki. Zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie podziel ciasto na 6 lub 8 porcji (w zależności jak duże chcesz mieć porcje makaronu) i każdą z nich rozwałkuj. Następnie pokrój w paseczki i obficie podsyp mąką, aby ciasto się nie posklejało. Ja do tych czynności od dawna używam maszynki do makaronu. Polecam Wam zakup, bo zdecydowanie ułatwia i umila pracę w kuchni 🙂

domowy makaron

domowy makaron

Zagotuj wodę na makaron i posól. Makaron wrzuć do wody, gdy na patelnię dodasz krewetki. Gotuj makaron około 3 – 4 minuty.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć krewetki. Mieszaj cały czas. Dodaj czosnek, posól i dopraw całość pieprzem. Wrzuć jarmuż i wlej sok z cytryny. Makaron wyjmij z wody łyżką do makaronu i przełóż go od razu na patelnię z krewetkami i jarmużem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.

Makaron z jarmużem i krewetkami nałóż na talerze. Posyp parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

makaron z jarmużem

makaron z jarmużem

makaron z jarmużem