Do pieczenia własnego pieczywa przykładałam się już nie raz. I przyznaję, że nie zawsze mi to wychodziło. Ten przepis na domowe bagietki jest idealny. Udają się na 100%. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Po prostu doskonałe. Inspirację do ich przygotowania zaczerpnęłam ze strony domowe-wypieki.pl.
Domowe bagietki przepis idealny
Przyrządzenie:
Przygotuj zaczyn poolish. Do ciepłej (nie wrzącej wody!) dodaj świeże drożdże. Dodaj obie mąki i dokładnie wymieszaj całość. Naczynie z zaczynem przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce (do lodówki) na noc.
Zaczyn poolish, mąkę pszenną, wodę i drożdże dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez 10 minut. Dodaj sól i zagniataj ciasto jeszcze 10 minut. Kulę z ciasta przełóż do miski posypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze 10 minut. Podziel na równe sześć części. Z każdej z nich uformuj kulę. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Z każdej kuli uformuj długi wałek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po trzy na jedną blachę. Papier do pieczenia zwiń pomiędzy bagietkami, aby w trakcie wyrastania nie połączyły się ze sobą. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 1,5 godziny.
Po tym czasie nastaw piekarnik na 250 stopni. Natnij bagietki w poprzek. Spryskaj bagietki oraz piekarnik wodą. Najlepiej użyć do tego spryskiwacza do wody. Piecz bagietki przez około 15 minut, aż nabiorą złotobrązowej barwy.
Wyjmij bagietki z piekarnika i połóż na kratce z piekarnika, aby ostygły.
Po chwili bagietki będą gotowe do jedzenia. Są doskonałe, a w domu unosi się przepiękny zapach domowego pieczywa. W jednym z następnych postów pokażę Ci przepis na te domowe bagietki z pyszną szarpaną wieprzowiną 🙂
Smacznego
*Taką piękną ściereczkę i wiele innych akcesoriów kuchennych kupisz na stronie skandynawskie.pl