Cukierki makaronowe z przegrzebkami

2 Mar 2016

Wczoraj był dzień ostateczny. O godzinie 12:00 zakończyło się głosowanie w konkursie Blog Roku 2015. Choć walczyłam zacięcie to niestety na końcu spadłam na miejsce 11. Nie ukrywam, że smutno mi się zrobiło, bo przez cały tydzień byłam w pierwszej 10 i mocno wierzyłam w to, że w niej się utrzymam i tym samym przejdę do kolejnego etapu konkursu. Zebrałam 354 głosy, tylko 12 głosów mniej od mojego poprzednika w rankingu. Nie załamuję się jednak, jest dobrze. Dziękuję Wam kochani za wszystkie wysłane smsy na mój blog <3 W podziękowaniu zapraszam na pyszny przepis na cukierki makaronowe.

Cukierki makaronowe są moją alternatywą dla pierożków ravioli. Przygotowałam je dosyć luksusowo. Farsz to połączenie przegrzebków, serka ricotta, skórki z pomarańczy, soku z pomarańczy, czosnku, soli i pieprzu. Ugotowane cukierki makaronowe popływały troszeczkę w cieplutkim masełku z posiekanym świeżym estragonem. Wyobrażacie sobie ten smak? Jest pysznie!

cukierki makaronowe

Cukierki makaronowe z farszem z przegrzebków i serka ricotta

Przyrządzenie:

Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej przez sito. Dodaj jajka i sól. Zagnieć. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

cukierki makaronowe

Mięso z małży św. Jakuba zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż do miski.

Czosnek obierz i posiekaj.

W misce wymieszaj zmielone przegrzebki, serek ricotta, posiekany czosnek, skórkę startą z pomarańczy i sok z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ponownie wymieszaj. Odstaw na bok.

Wyjmij ciasto z lodówki. Odrywaj kawałki ciasta i rozwałkuj cienko. Ja używam do tego maszynki do makaronu.

Radełkiem do makaronu wykrawaj prostokąty z ciasta. Na dole połóż porcję farszu.

cukierki makaronowe

Górną część ciasta posmaruj delikatnie wodą. Zwiń ciasto w rulonik i palcami zgnieć po bokach tak, aby powstał cukierek.

cukierki makaronowe

cukierki makaronowe

cukierki makaronowe

cukierki makaronowe

Cukierki makaronowe wrzuć do lekko osolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj je jeszcze 4 minuty.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj posiekane listki estragonu. Po jednej minucie smażenia wyłącz ogień.

Ugotowane cukierki makaronowe przełóż łyżką cedzakową do masła estragonowego. Obtocz w masełku i połóż w głębokich talerzach. Posyp świeżo startym parmezanem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

cukierki makaronowe

cukierki makaronowe

cukierki makaronowe



Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot