Ceviche z tuńczyka

31 Gru 2016

Tuńczyk to jedna z moich ulubionych ryb. Ma wyjątkowy smak. Jak każda ryba jest delikatny, ale jego mięso smakuje nadzwyczaj dobrze. Wyróżnia się wysoką zawartością białka i jest niskokaloryczny. Smakuje mi w każdej postaci, ale nie da się ukryć, że w ceviche wypada wzorowo. Ceviche to popularna w kuchni meksykańskiej sałatka z surowej ryby “gotowanej” w soku z limonki. Przygotowuje się ją niezwykle łatwo, a smakuje wybornie. Tuńczyk nie należy do ryb tanich, ale czasem trzeba sobie pozwolić na taki rarytas. To idealne danie na lekką przystawkę. Na pewno rozbudzi kubki smakowe wszystkich smakoszy.

ceviche

Ceviche z tuńczyka

Ceviche z tuńczyka

Przyrządzenie:

Filety z ryby pokrój na równe kwadraty o boku około 1 cm. Przełóż do średniej wielkości miseczki i zalej sokiem z limonek. Wymieszaj dokładnie i delikatnie tak, aby ryba była dokładnie zanurzona w soku. Wstaw do lodówki na około 2 – 3 godziny, w zależności od wielkości i rodzaju ryby. Najlepiej sprawdź już po 1,5 godziny czy ryba już się ugotowała – zmieni kolor na biały. Nie może leżeć w marynacie zbyt długo, bo będzie jak „przegotowana” (przeciągnięta).
Blenderem zmiksuj czosnek z imbirem, octem i oliwą. Przelej do kolejnej miseczki. Dodaj cebulę, chili, pomidory i posiekane listki kolendry. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.
Ugotowaną rybę odsącz z soku z limonki. Przełóż do marynaty z warzywami. Delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę awokado i posyp jeszcze listkami kolendry.
Ceviche z tuńczyka podziel na porcje i do każdej dodaj łyżkę śmietany.

Smacznego

ceviche

Sałatka z surowego tuńczyka “gotowanego” w soku z limonki

ceviche

Sałatka z surowego tuńczyka “gotowanego” w soku z limonki

ceviche

Sałatka z surowego tuńczyka “gotowanego” w soku z limonki

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Ceviche z tuńczyka
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)


Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]