Bób z quinoa, pak choi i serkiem twarogowym

27 cze 2017

W tym przepisie zapraszam Was na miskę przepełnioną zdrowiem i pysznym smakiem. Przygotowałam bób z quinoa, warzywami, nasionami chia i pysznym serkiem twarogowym. Jeśli macie w swojej okolicy możliwość kupienia serka Mój Ulubiony z Wielunia to koniecznie go wybierzcie. Jego skład to jedynie śmietanka oraz kultury bakterii fermentacji mlekowej. Nie zawiera zbędnych dodatków i chemii, co naprawdę jest wyczuwalne w smaku. I nie myślcie sobie – ten wpis nie jest sponsorowany, naprawdę uwielbiam smak tego serka i z całą odpowiedzialnością go polecam.

bób z quinoa

Bób z quinoa, pak choi i serkiem twarogowym

Bób z quinoa, pak choi i serkiem twarogowym

Przyrządzenie:

Bób wypłucz zimną wodą i przełóż do dużego garnka razem z umytym koprem. Wlej wodę i posól. Ugotuj bób do miękkości, ale nie za długo, żeby był jędrny. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia. Potem obierz ze skórki.

Komosę ryżową (quinoa) wypłucz zimną wodą. Przełóż do garnka i zalej wodą w stosunku 1:1. Posól i gotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 20 minut). Odcedź i odstaw.

Cebulę i czosnek obierz obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę umyj zimną wodą. Wytnij gniazdo nasienne i pokrój paprykę w kostkę.

Kapustę pak choi umyj zimną wodą, osusz i pokrój w paseczki.

Na patelni rozgrzej pół łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek i po 30 sekundach smażenia dodaj pomidora. Po chwili smażenia dodaj paprykę, quinoa i bób. Dodaj ostrą paprykę w proszku (wedle uznania) i wlej sos sojowy. Delikatnie wszystko wymieszaj (postaraj się nie rozgnieść bobu). Na koniec smażenia dodaj kapustę pak choi, wlej sok z cytryny oraz wsyp nasiona chia. Ponownie wymieszaj całość i ewentualnie dopraw do smaku.

Nałóż porcje dania do głębokich talerzy. Do każdej porcji wkrusz palcami serek twarogowy.

Smacznego

bób z quinoa

Bób z quinoa, pak choi i serkiem twarogowym

bób z quinoa

Bób z quinoa, pak choi i serkiem twarogowym



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]




[instagram-feed]