Bezglutenowe placki z cukinią

8 Kwi 2015

Bezglutenowe placki z warzywami i dipem z jarmużu przygotowałam kilka dni temu. Nie zapisałam niestety składników ani proporcji po ich zrobieniu, dlatego przyznaję, że dzisiaj mam mały kłopot. Mam nadzieję, że wszystko dobrze sobie przypominam i będziecie mogli bez problemu odtworzyć ten przepis w domu.Nie jestem na diecie bezglutenowej, ale bardzo lubię potrawy z mąki z ziaren amarantusa, której użyłam przygotowując to danie. Z cukinią, soczewicą i serkiem kozim wyszły delikatne i bardzo dobre w smaku. Dip z jarmużu idealnie się z nimi komponuje. Przygotujcie moje bezglutenowe placki sami – gwarantuję, że będziecie zadowoleni.

bezglutenowe placki

Bezglutenowe placki z cukinią i soczewicą

Przyrządzenie:

Zmiksuj wszystkie składniki na dip, oprócz kefiru. Na koniec dolej kefir i zmiksuj na gładką masę.

Startą cukinię połóż na durszlaku i posól. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij powstały sok.

Cukinię wymieszaj z cebulą, jajkiem, serkiem kozim, soczewicą i mąką z ziaren amarantusa. Dopraw solą i pieprzem. Przyznaję, że nie pamiętam czy dodałam 1 czy 2 jajka, dlatego jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj jedno więcej. Jeśli natomiast jest zbyt rzadka – dodaj więcej mąki.

Bezglutenowe placki smaż na suchej nieprzywierającej patelni, z obydwu stron na złotobrązowy kolor. Placki są delikatne, dlatego rób nieduże i dość płaskie.

Podawaj gorące z dipem z jarmużu.

Smacznego

bezglutenowe placki

bezglutenowe placki

bezglutenowe placki



Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]