Sandacz pieczony

Według mnie ryby najlepiej smakują, gdy są przygotowane w jak najprostszy sposób. Nie potrzebują kombinowania, wielu przypraw i smaków. Najbardziej lubię ryby pieczone. Są zdrowe i pyszne. Sandacz pieczony, który zagościł na moim blogu dzisiaj jest wręcz banalny w przygotowaniu, ale jest wprost obłędny. Świeże pieczone mięso tej ryby wprost rozpływa się w ustach. Do sandacza proponuję podać kaszę bulgur z bobem i fetą, na przepis zapraszam tutaj. Sandacz takich rozmiarów jaki prezentuję Wam w tym wpisie to spokojnie porcja dla dwóch osób.

sandacz pieczony
Sandacz pieczony

Sandacz pieczony

Przyrządzenie:

Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Świeżą rybę wypatrosz i umyj dokładnie zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. W miejsce po wypatroszeniu włóż gałązki kolendry i tymianku oraz plasterki czosnku. Natnij górę ryby i włóż tam także plasterki czosnku. Całą rybę posyp solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek.

Piekarnik nastaw na 185 stopni.

Sandacza połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 – 25 minut. Mięso ryby musi być miękkie, delikatne i soczyste.

Rybę podaj z kaszą bulgur z bobem i fetą.

Smacznego

sandacz pieczony
Sandacz pieczony
sandacz pieczony
Sandacz z ziołami i czosnkiem pieczony
sandacz pieczony
Sandacz z ziołami i czosnkiem pieczony
sandacz pieczony
Sandacz z ziołami i czosnkiem pieczony