Szparagi są pyszne. To wiadoma sprawa. Można przyrządzać z nich mnóstwo przeróżnych potraw. Można jeść je też same. W tym wpisie chcę Wam zaproponować mega proste danie. Zapiekanka ze szparagami, kurczakiem i ryżem. Bez zbędnych dodatków i podkręcania. Moje dzieci pożerają ją w mig. Szybka, prosta, łatwa i przyjemna. Do dzieła!
Zapiekanka ze szparagami zielonymi, kurczakiem i ryżem
Przyrządzenie:
Oczyszczone piersi kurczaka pokrój na małe kawałeczki.
Szalotkę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj. W misce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Włóż kawałeczki kurczaka i dokładnie obtocz wszystkie w marynacie. Odstaw na 30 minut.
Szparagi umyj zimną wodą i odetnij twarde końcówki. Grubsze szparagi przekrój wzdłuż na pół.
Ryż pełnoziarnisty ugotuj w osolonej wodzie, 3 minuty krócej niż wedle instrukcji na opakowaniu.
Ser mozzarella posiekaj na małe kawałeczki.
Mocno rozgrzej patelnię i wrzuć kurczaka wraz z marynatą. Smaż na dużym ogniu mieszając przez 3 minuty. Zdejmij z patelni i wymieszaj z ryżem oraz z sosem pomidorowym. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Na ryż z kurczakiem połóż szparagi. Skrop całość oliwą z oliwek z truflami. Na górze posyp ser mozzarella. Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez 15 – 20 minut, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.
Po tym czasie kawałki kurczaka powinny być idealne – soczyste i miękkie w środku, a szparagi przygotowane al dente.
Zapiekanka ze szparagami zielonymi doskonale smakuje z lampką schłodzonego białego wina. Jeśli jest możliwość zjedzenia tej potrawy na tarasie to jest wręcz idealnie.