Łosoś ze szparagami i makaronem

Sezon szparagowy rozpoczęty, zatem należy jeść ich jak najwięcej! Pierwszy przepis w tym roku to Łosoś ze szparagami, czarnym makaronem i pesto ze szpinaku i orzechów laskowych. Muszę przyznać, że bardzo udany.

Nie podałam Wam ilości składników na pesto ze szpinaku. Zrobiłam to pesto w ogromnych ilościach i zamroziłam. Nie wiem dokładnie jakie powinny być proporcje na dwie porcje. Myślę, że około 200 g liści szpinaku, 1 – 2 ząbki czosnku, 50 g sera Grana Padano, sok z połowy cytryny i garść uprażonych orzechów włoskich. Do tego oliwa z oliwek. Tyle, żeby powstałe pesto miało lekko rzadką konsystencję. Próbujcie pesto podczas przygotowywania i dodajcie takie składniki i ich ilości jak podpowiada Wam Wasze podniebienie.

Łosoś ze szparagami, makaronem i pesto ze szpinaku

Łosoś ze szparagami
Czarny makaron z pesto

Przyrządzenie:

Przygotuj pesto ze szpinaku. W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na pesto. Dopraw do smaku.

Umyj szparagi. Odetnij twarde końcówki. Szparagi potnij obieraczką do warzyw wzdłuż, jak makaron. Odstaw na bok.

Łososia natrzyj oliwą z oliwek z cytryną i posyp solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Wstaw łososia i piecz przez 10 – 15 minut, aż będzie gotowy – miękki i delikatny.

Makaron ugotuj prawie al dente w osolonym wrzątku.

Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Dodaj szparagi i smaż 1 minutę mieszając. Posól i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do szparagów przełóż makaron, prosto z gotującej się wody. Wymieszaj całość dokładnie i zestaw z ognia. Dodaj pesto ze szpinaku, raz jeszcze dokładnie wymieszaj i dopraw ewentualnie sokiem z cytryny, solą albo pieprzem.

Makaron ze szparagami i pesto ze szpinaku nałóż na talerze. Na górę połóż porcje upieczonego łososia.

Smacznego

Łosoś ze szparagami
Łosoś ze szparagami i makaronem z pesto
Łosoś ze szparagami
Łosoś ze szparagami i makaronem z pesto
Łosoś ze szparagami
Łosoś ze szparagami i makaronem z pesto
Łosoś ze szparagami
Łosoś ze szparagami i makaronem z pesto
  • około 400 g fileta z łososia
  • 400 g zielonych szparagów
  • 200 g makaronu tagliatelle z atramentem z sepii
  • olej kokosowy do smażenia
  • oliwa z oliwek z cytryną
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

na pesto ze szpinaku:

  • liście świeżego szpinaku
  • orzechy laskowe
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • ser Grana Padano
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz