Wczoraj był dzień ostateczny. O godzinie 12:00 zakończyło się głosowanie w konkursie Blog Roku 2015. Choć walczyłam zacięcie to niestety na końcu spadłam na miejsce 11. Nie ukrywam, że smutno mi się zrobiło, bo przez cały tydzień byłam w pierwszej 10 i mocno wierzyłam w to, że w niej się utrzymam i tym samym przejdę do kolejnego etapu konkursu. Zebrałam 354 głosy, tylko 12 głosów mniej od mojego poprzednika w rankingu. Nie załamuję się jednak, jest dobrze. Dziękuję Wam kochani za wszystkie wysłane smsy na mój blog <3 W podziękowaniu zapraszam na pyszny przepis na cukierki makaronowe.
Cukierki makaronowe są moją alternatywą dla pierożków ravioli. Przygotowałam je dosyć luksusowo. Farsz to połączenie przegrzebków, serka ricotta, skórki z pomarańczy, soku z pomarańczy, czosnku, soli i pieprzu. Ugotowane cukierki makaronowe popływały troszeczkę w cieplutkim masełku z posiekanym świeżym estragonem. Wyobrażacie sobie ten smak? Jest pysznie!
Cukierki makaronowe z farszem z przegrzebków i serka ricotta
Przyrządzenie:
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej przez sito. Dodaj jajka i sól. Zagnieć. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Mięso z małży św. Jakuba zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż do miski.
Czosnek obierz i posiekaj.
W misce wymieszaj zmielone przegrzebki, serek ricotta, posiekany czosnek, skórkę startą z pomarańczy i sok z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ponownie wymieszaj. Odstaw na bok.
Wyjmij ciasto z lodówki. Odrywaj kawałki ciasta i rozwałkuj cienko. Ja używam do tego maszynki do makaronu.
Radełkiem do makaronu wykrawaj prostokąty z ciasta. Na dole połóż porcję farszu.
Górną część ciasta posmaruj delikatnie wodą. Zwiń ciasto w rulonik i palcami zgnieć po bokach tak, aby powstał cukierek.
Cukierki makaronowe wrzuć do lekko osolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj je jeszcze 4 minuty.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj posiekane listki estragonu. Po jednej minucie smażenia wyłącz ogień.
Ugotowane cukierki makaronowe przełóż łyżką cedzakową do masła estragonowego. Obtocz w masełku i połóż w głębokich talerzach. Posyp świeżo startym parmezanem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.