Jak wiecie, w związku z tym, że biorę udział w konkursie z Poland at Expo Milano, od organizatorów dostałam wielką pakę cudownych, najlepszych polskich produktów. Przede mną pozostał ostatni etap konkursu, w którym przygotować będę musiała deser. Zostało mi wiele pyszności, których nie wykorzystałam w poprzednich daniach i na deser też mam inny pomysł.Postanowiłam zatem przygotować jeszcze jedno danie główne z produktami z paczki. Orzotto z boczkiem – risotto z pęczaku z puree z dyni, grzybami, boczkiem, oscypkiem i żurawiną wyszło idealnie. Możecie dodać do niego na koniec zimne masło, aby było bardzie aksamitne i gładkie.
Orzotto z boczkiem, puree z dyni i oscypkiem
Przyrządzenie:
Grzyby zalej wrzątkiem, odstaw na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie wyjmij grzybki i pokrój w kostkę. Pozostaw wywar grzybowy.
Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Natnij nożem. Posól i skrop oliwą truflową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij dynię. Po ostygnięciu obierz ze skórki i zmiksuj miąższ blenderem. Odstaw.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i posiekaj.
Listki szałwii pokrój w paseczki.
Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na suchej patelni na chrupko, osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj kaszę pęczak i wymieszaj całość dokładnie.
Dodaj pokrojone grzyby i wlej wywar grzybowy. Gotuj mieszając, aż pęczak wchłonie płyn.
Dolewaj bulion warzywny chochlą, porcjami, cały czas mieszając.
Dodaj boczek, czosnek i puree z dyni. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszaj. Wsyp starty oscypek i dodaj posiekane listki szałwii. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 5 minut.
Orzotto podawaj gorące posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli wolisz bardziej aksamitną konsystencję orzotto, dodaj zimne masło i wmieszaj w kaszę.
Smacznego