Kurczak Zagrodowy pieczony na butelce piwa

Na 513 przepisów, które opublikowałam na tym blogu mam tylko 30 przepisów na dania z kurczakiem. I to w ogóle nie dlatego, że kurczaka nie lubię. Po prostu niewiele jest miejsc, w których kupując kurczaka, mam pewność, że pochodzi on z ekologicznego regionu, nie jest nastrzykiwany, ma dostęp do wolnego wybiegu, karmiony jest naturalnymi paszami i pochodzi z tradycyjnych domowych gospodarstw. Nie chcę kupować mięsa, którego nie jestem pewna, bo bardzo ważne jest dla mnie co jemy w domu wszyscy, a zwłaszcza moje dzieci. Zawsze wybieram produkty wysokiej jakości, pochodzące z pewnego źródła. Przyznaję, że poznałam właśnie markę Zagrodowy i ona zdecydowanie spełnia moje wymagania. Może w związku z tym na blogu będzie więcej kurczaka od teraz? Tym razem będzie Kurczak Zagrodowy pieczony na butelce piwa. Podany z warzywami i ryżem podsmażonym z orzeszkami ziemnymi. Gotujcie ze mną najmilsi.

kurczak zagrodowy

kurczak zagrodowy

Kurczak Zagrodowy pieczony na butelce piwa

Przyrządzenie:

Wyjmij podroby z Kurczaka Zagrodowego i użyj wedle upodobań. Kurczaka umyj pod zimną wodą i osusz. Wymieszaj bardzo dokładnie składniki na marynatę i natrzyj kurczaka, także w środku. Odstaw na minimum 5 godzin, a najlepiej na noc do lodówki.

kurczak zagrodowy

Drugiego dnia wyjmij kurczaka z lodówki 30 minut przed pieczeniem.

Umyj wszystkie warzywa.

Bakłażana pokrój w plastry, połóż na durszlaku i posyp solą. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie wytrzyj bakłażana i odstaw.

Cukinię pokrój w plastry.

Z papryk wyjmij gniazda nasienne i pokrój je na mniejsze części.

Pieczarki obierz i pokrój w grube plastry.

Z selera naciowego zerwij włókna i pokrój go na grubsze plasterki.

Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu.

Butelkę z piwem włóż na maks. 30 minut do ciepłej wody. Zdejmij naklejki i umyj butelkę z kleju. 1/3 piwa odlej do szklanki.

Nastaw piekarnik na 190 stopni.

Otwórz piwo i włóż na butelkę kurczaka tak, aby góra butelki wystawała. Połóż na głębszej blasze do pieczenia bądź w naczyniu do zapiekania. Ważne, żeby piwo było dobrze gazowane. Jeśli takie nie jest dosyp do niego odrobinę soli.

kurczak zagrodowy

Wstaw kurczaka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 2 godziny od czasu do czasu podlewając piwem.

Na 30 minut przed końcem pieczenia połóż na blachę obok kurczaka wszystkie warzywa.

kurczak zagrodowy

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj orzeszki ziemne i po 2 minutach wrzuć ryż. Smaż razem 3 minuty. Dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Kurczaka podawaj z warzywami i ryżem z orzeszkami ziemnymi.

Smacznego

kurczak zagrodowy

kurczak zagrodowy

kurczak zagrodowy

kurczak zagrodowy

* Ten wpis powstał w ramach współpracy z marką Zagrodowy.

  • 1 Kurczak Zagrodowy o wadze 2 kg
  • 4 grzyby portobello, jeśli nie masz użyj 12 pieczarek
  • 1 duża cukinia
  • 1 duży bakłażan
  • 2 papryki hiszpańskie ramiro, jeśli nie masz użyj jednej dużej polskiej czerwonej
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 500 ml piwa jasnego miodowego

marynata:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżej szałwii
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżego rozmarynu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

ryż:

  • 400 g dobrego białego ryżu, np. jaśminowego
  • 200 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
  • 1 duża łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki