Nie miałam w planach pisania tutaj tego przepisu, ale po zrobieniu kilku fotek telefonem, zobaczyłam, że fajnie wyszły i wzięłam w rękę aparat. Na szybko (jak zawsze zresztą) strzeliłam kolejne i zabrałam się za jedzenie mojej kolacji. Sałatka z wędzonym pstrągiem wyszła mega i tym bardziej utwierdziłam się w tym, że muszę podzielić się z Wami przepisem.
Sałatka z wędzonym pstrągiem i kalarepą
Przyrządzenie:
Z wierzchu sałaty lodowej zdejmij kilka liści i wyrzuć. Resztę porwij palcami na mniejsze kawałki i ułóż na talerzach.
Rukolę umyj i osusz i dodaj do sałaty lodowej. Delikatnie wymieszaj obie sałaty.
Dojrzałe pomidory umyj i pokrój w kostkę. Jeśli Ci się chce to uprzednio sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę. Nie zawsze to robię, w zależności od gatunku pomidorów.
Z wędzonych pstrągów wyjmij mięso i kawałki połóż na pomidorach.
Kalarepy obierz, pokrój w słupki i także dodaj do sałatek.
Łyżeczką połóż także miękki serek kozi.
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni. Ostudź i posyp nimi sałatki.
Na górze każdej sałatki posyp także grubo posiekane listki świeżej kolendry.
Całość polej olejem lnianym, posyp solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego