Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Wczoraj była lekka sałatka, dzisiaj ugotowałam nieco „ciężej”, ale równie przepysznie. Coś specjalnego dla mojego męża. Marcin jest amatorem wszelkich makaronów. W Jego menu mogłyby znajdować się tylko: makarony, schabowy z kapustą zasmażaną i obowiązkowo ziemniaczanym puree oraz na deser pączki. Nie jest zbyt trudnym domownikiem do wyżywienia. Ten makaron ze szpinakiem i gorgonzolą zaczęłam przyrządzać razem z moją siostrą oraz przyjaciółką podczas wspólnych babskich, wesołych wieczorów, jak mieszkałam jeszcze na Ursynowie. Potem do naszego grona dołączył Marcin i również stał się fanem tego dania. Jestem pewna, że każdy kto go spróbuje przyzna mi rację, że jest doskonały w smaku i jednocześnie w prostocie wykonania.

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Przyrządzenie:

Nastawiamy wodę na makaron.
Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Przyrumieniamy i odkładamy na ręcznik papierowy żeby wchłonął powstały tłuszcz. Na patelnię po boczku lejemy odrobinę oliwy z oliwek oraz kładziemy łyżeczkę masła. Dodajemy posiekany czosnek. Chwilę podgrzewamy i wrzucamy umyty szpinak. Solimy (niewiele, bo ser gorgonzola jest słony!) i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy. Gdy szpinak lekko zmięknie, dodajemy do niego pokrojony ser gorgonzola.
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
Szpinak z gorgonzolą
Mieszamy i gdy ser się rozpuści dolewamy (na małym ogniu) śmietankę. Gdy składniki się ładnie połączą wrzucamy wcześniej usmażony boczek i mieszamy.
Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
Sos do makaronu
Do powstałego sosu wrzucamy ugotowany al dente i odcedzony makaron. Mieszamy i od razu podajemy. Posypujemy uprażonymi orzechami oraz startym parmezanem bądź grana padano.

Smacznego

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
Makaron z boczkiem, szpinakiem i gorgonzolą
  • makaron spaghetti (może być inny rodzaj, ja najbardziej lubię taki)
  • świeży szpinak
  • 25 dag sera gorgonzola
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 250 ml śmietanki kremówki (ja użyłam 18% i się nie zwarzyła)
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżeczka masła
  • oliwa z oliwek
  • orzechy włoskie (doskonale pasują też orzeszki pinii, ale nie miałam w domu)
  • ser parmezan bądź grana padano