Dietetyczny łosoś
Może się wydawać, że nazwa dania, które za chwilę opiszę jest oczywista, bo przecież każdy łosoś jest zdrowy i dietetyczny. Jednak można go podać z mało dietetycznymi dodatkami jak np. z sosem śmietanowym i już nie jest takie dietetyczne. Moje dzisiejsze danie jest super zdrowe, super łatwe i super pyszne.
Dietetyczny łosoś
Przygotowanie:
Łososia pokrój w kostkę. Zmieszaj z sokiem z cytryny, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w ćwiartki.
Czosnek, posiekaną cebulę, papryczki chilli, imbir, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojony seler naciowy wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem, dobrze zamieszaj i duś pod przykryciem około 5 minut. Wsyp łyżeczkę kurkumy i wlej wywar. Doprowadź do wrzenia i gotuj przykryte około 10 minut. Wsyp zielony groszek, cieciorkę, pomidory oraz rybę. Dobrze, delikatnie zamieszaj aby nie uszkodzić ryby. Dopraw do smaku. Na górę połóż liście szpinaku i przykryj. Duś razem około 5 minut. Gdy ryba będzie ugotowana a szpinak się skurczy, zamieszaj raz jeszcze i podawaj.
Ja dzisiaj podałam z makaronem trzy smakowym. Myślę, że pyszne będzie też ze świeżą bagietką lub z ryżem.