Od męża mojego ukochanego na Dzień Kobiet dostałam książkę kucharską Gordona Ramsaya. Zainspirowałam się jego przepisem i na obiad wjechała zupa szafranowa z marynowanymi kurkami. Przepyszna.
Zupa szafranowa z marynowanymi kurkami
Przyrządzenie:
Ziemniaka i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Białe części pora również. Czosnek posiekaj. Wrzuć warzywa do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek (ja dzisiaj użyłam truflowej). Smaż około 5 minut aby warzywa trochę zmiękły. Dolej wino i gotuj aż odparuje. Wsyp szafran, zamieszaj, dolej bulion, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu około 13 minut. Zmiksuj zupę blenderem dodając 2 łyżki gęstego jogurtu.
Do ciepłych miseczek wrzuć garstkę marynowanych kurek i zalej zupą. Posyp natką pietruszki. Zupę podawaj z grzanką posmarowaną kozim serkiem, posypaną rukolą i z plasterkiem szynki parmeńskiej.
Smacznego
Marynowanych kurek niestety nie widać na zdjęciu, dlatego tym bardziej zachęcam do ugotowania tej pysznej zupy i spróbowania jej smaku.