Po moim ostatnim sukcesie sernikowym postanowiłam przygotować kolejną wariację na jego temat. Sernik mango? Czemu nie? Do uzyskania smaku użyłam soku mango Sunquick. Na co dzień u pijemy go z wodą – moje dzieci go uwielbiają. Wykorzystanie soku się bardzo dobrym pomysłem, do ciasta nie musiałam w ogóle dodawać cukru. Dolej go tyle ile uważasz – sprawdzaj smak i słodkość podczas mieszania z serem. Ser biały, sok z mango, orzechy brazylijskie i polewa czekoladowa – pyszności!
Sernik mango z orzechami i czekoladą
PRZYRZĄDZENIE:
Twaróg zmiksuj z jajkami i szczyptą soli.
Dolej sok z mango i bardzo dokładnie wszystko razem zmiksuj. Dodaj orzechy i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
Masę serową wlej do wysmarowanej masłem formy.
Naczynie z sernikiem wstaw do drugiego większego, wypełnionego wodą. Sernik mango piecz 40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Po tym czasie ciasto powinno odstać 12 godzin.
Czekoladę rozpuść w naczyniu postanowionym nad gotującą się wodą. Wysmaruj górę sernika.
Smacznego.