Papryki faszerowane

To jeden z moich najbardziej ulubionych i chyba najpyszniejszych przepisów. Składniki są super zdrowe, a pasta pomidorowa idealnie się z nimi komponuje. Moja rodzina za nimi przepada. Nie ukrywam, że wymagają trochę pracy, ale warto, bo są wyjątkowe. Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną.

papryki faszerowane
Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną

Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną

Przygotowanie:
Składniki sosu zmiksuj razem, krótko.
Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie.
Zmielone mięso wołowe dopraw solą i pieprzem i usmaż na oliwie z oliwek. Gdy będzie gotowe, dodaj pomidory z puszki, chwilę gotuj i wrzuć do dużego garnka, w którym będziesz mieszać składniki na farsz.
Na patelnię po mięsie wrzuć posiekaną cebulę, po chwili dodaj pokrojone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem i smaż razem aż pieczarki lekko zbrązowieją. Dodaj do garnka.
Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmaż na kolejnej małej porcji oliwy z oliwek, wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię, dynię i szpinak. Dopraw i duś razem chwilę. Również dodaj do garnka z farszem.
Pokrojoną w kostkę fetę, posiekaną natkę pietruszki i orzechy wrzuć do farszu. Wszystko dobrze zamieszaj, dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
Papryki umyj. Odetnij „czapeczki” i pozbądź się gniazd z ogonkami.
Nadziewaj papryki powstałym farszem i przykryj „czapeczkami”. Lekko spryskaj papryki oliwą z oliwek.
Papryki wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz około 50 minut, aż będą miękkie.
Podawaj z pastą pomidorową.

Smacznego

papryki faszerowane
Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną
papryki faszerowane
Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną
papryki faszerowane
Papryki faszerowane mięsem mielonym i kaszą gryczaną
  • 12 czerwonych papryk
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 1 kg mięsa wołowego zmielonego (użyłam przedniej ćwiartki)
  • 2 cebule obrane i pokrojone w kostkę
  • 50 dag pieczarek obranych i pokrojonych w półplasterki
  • cukinia pokrojona w kostkę
  • 40 dag dyni pokrojonej w kostkę
  • puszka pomidorów krojonych
  • 25 dag świeżego szpinaku umytego i osączonego z wody
  • 30 dag fety
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • orzechy włoskie lekko rozbite w moździerzu i uprażone
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek Olitalia
pasta pomidorowa:
  • 12 pomidorów suszonych, w oleju
  • 4 papryczki piri piri
  • garść świeżych listków bazylii
  • garść świeżych listków oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz