Makaron ze szparagami i szynką parmeńską
Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć makaronów. Te, które Wam proponuję, nie mogą się znudzić. Każdy z nich jest naprawdę doskonały i niepowtarzalny. To kolejna, pyszna propozycja – campanelle (od Ciao Bella) z serkiem ricotta, zielonymi szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami. Szybka sprawa, która zostawia w ustach doskonałe połączenie smaków. I po raz kolejny są szparagi, uwielbiam je, a niedługo ich nie będzie, dlatego korzystam z tych pięknych dni.
Makaron ze szparagami i szynką parmeńską
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente.
Odłam końcówki szparagów i resztę ugotuj na parze. Pokrój w mniejsze kawałki.
Na odrobinie oliwy z oliwek podsmaż pokrojoną szynkę parmeńską i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w paski pomidory i po chwili smażenia serek ricotta. Wrzuć pokrojone listki bazylii. Wymieszaj dokładnie. Wrzuć szparagi i makaron. Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj.
Na talerzu posyp jeszcze świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!