Śródziemnomorski kurczak z orzechami nerkowca
Marzę o wakacjach! O ciepłym klimacie, świecącym słońcu, plaży z drobniutkim piaskiem, falach morza lub oceanu, o zapachu olejku do opalania… o tym wszystkim czego w najbliższym czasie na pewno nie ujrzę i nie doświadczę.. Jeśli nie będzie takiego wyjazdu to niech ta pogoda u nas się w końcu zmieni! U mnie za oknem nic tylko pada i pada..
Aby przybliżyć sobie klimat wakacyjny, postanowiłam przyrządzić kurczaka po śródziemnomorsku – z dodatkiem czosnku, suszonych na słońcu pomidorów, papryki, oliwek, rozmarynu… a to wszystko w jednym garnku. Banalnie proste i bajecznie pyszne!
Śródziemnomorski kurczak z orzechami nerkowca
Przyrządzenie:
W dużym naczyniu żaroodpornym lub głębokiej patelni, rozgrzej oliwę oraz masło. Wrzuć cebulę grubo pokrojoną, pokrojony w plasterki czosnek oraz rozmaryn. Smaż około 15 minut.
Wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo, pokrojoną w grubą kostkę paprykę, obrane i pokrojone pieczarki. Smaż razem na małym ogniu. Dodaj groszek cukrowy.
Dodaj pokrojone suszone pomidory, pomidory z puszki razem z sokiem i wlej wino. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć całe oliwki. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
Wrzuć duże kawałki kurczaka umyte i osuszone. Wymieszaj z sosem. Zagotuj i zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem 30 minut. Na koniec dodaj uprażone orzechy nerkowca i zamieszaj.
Podawaj ze świeżutką bagietką albo z ryżem. Ja dzisiaj jem z ryżem. Mniam mniam.
Smacznego!