Makaron z zielonym pesto, serkiem kozim i szynką parmeńską
I kolejny brzydki weekend się niestety zapowiada… Czy może wreszcie nadejść piękna wiosna a za chwilę lato? Aż nie chcę mi się dzisiaj za wiele pisać. Zrekompensuję Wam to doskonałym daniem. Nie miałam pomysłu na obiad, postanowiłam przyrządzić makaron z czymś co akurat mam w domu i w lodówce. Wyszło coś naprawdę wyjątkowego… zastanawiałam się nawet czy to dobry pomysł żeby się tym przepisem z Wami dzielić, powinnam go chyba opatentować, zatrzymać dla siebie tak idealne połączenie smaków. Jednak potrzeba pisania i obdarowywania Was pysznościami wygrała.
Zapraszam bardzo.
Makaron z zielonym pesto, serkiem kozim i szynką parmeńską
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente.
Zmiksuj składniki na pesto.
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć czosnek i pokrojoną w plasterki szynkę parmeńską. Smaż razem aż zbrązowieje i nabierze chrupkości. Wrzuć pokrojone w paski pomidory suszone. Smaż razem około 5 minut. Dodaj serek kozi, suszoną bazylię, sól, pieprz i dokładnie zamieszaj. Dodaj pesto zielone i zamieszaj raz jeszcze. Dopraw do smaku.
Makaron zamieszaj z sosem oraz z przekrojonymi na pół sercami karczochów.
Na talerzy posyp świeżo zmielonych pieprzem i od razu podawaj.
Smacznego!