Jestem w klimacie kurkowym i przedstawiam Wam kolejne danie z tymi przepysznymi grzybkami. Uwielbiam je w przeróżnych daniach, zawsze smakują świetnie. Dzisiaj zupa krem z cukinii z kurkami usmażonymi wcześniej na oliwce truflowej z posiekanym świeżym rozmarynem. Dodałam do niej pesto z bazylii, czosnku i migdałów.
Zupka lekka i smakowita.
Krem z cukinii z kurkami i pesto bazyliowym z migdałami
Przyrządzenie:
Zmiksuj składniki na pesto. Oliwę z oliwek dodaj w takiej ilości aby pesto było lekko płynne.
W jednym garnku zagotuj bulion, dodaj pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę oraz selera. Gotuj aż warzywa zmiękną.
W drugim garnku na rozgrzaną oliwę z oliwe wrzuć pokrojoną cebulę, pora i czosnek. Smaż około 5 minut często mieszając. Dodaj pokrojoną cukinię. Smaż kolejne 5 minut. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dolej bulion wraz z ugotowanymi warzywami. Zamieszaj, dosyp płatki błyskawiczne. Dolej 100 ml wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 5 minut.
W tym czasie na patelni usmaż oczyszczone kurki razem z oliwą truflową, rozmarynem, solą i pieprzem.
Zdejmij zupę z ognia. Zmiksuj. Ewentualnie dopraw do smaku. Dorzuć usmażone kurki, zostaw 1/6 do posypania na wierzch. Zamieszaj.
Wlej zupę na talerz. Polej pesto i posyp kurkami oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!