Krem z marchwii ze szpinakiem, kurkami i chrupiącymi płatkami owsianymi
Przepis na tę pyszną i zdrową zupę powstał po tym, jak zapoznałam się z treścią książki „Paryska dieta” doktora Jean-Michel Cohen’a.
Książka jest ciekawa, warta przeczytania i wielokrotnego wykorzystania – jest w niej wiele pomocnych rad i mnóstwo przepisów na bardzo dobre, a przede wszystkim lekkie i zdrowe posiłki.
Tutaj możecie dowiedzieć się czegoś więcej o „Paryskiej diecie”.
Zupa krem z marchwii to również moja propozycja do konkursu Danie w paryskim stylu!, organizowanego przez Media Format sp. z o.o. na portalu durszlak.pl.
Do przyrządzenia mojego dania wybrałam tylko świeże, naturalne składniki bogate w minerały i witaminy. Postarałam się również o elegancki wygląd potrawy, wszak on znacznie uprzyjemnia nam jedzenie.
Marchew zawiera mnóstwo beta-karotenu i witaminy A, przez co nas odmładza, upiększa, a nawet uszczęśliwia!:) Muszę też dodać, że marchew, której używam jest wyjątkowa, bo z naszego przydomowego ogródka.
Szpinak jest również zbiornicą beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.
Żytnie płatki owsiane zawierają fosfor i błonnik.
Zupa krem z marchwii ze szpinakiem, kurkami i chrupiącymi płatkami owsianymi to moja propozycja na kolację w pierwszej fazie – Cafe, według „Paryskiej diety” doktora Jean-Michel Cohen’a.
Dodam, że kurki, jak zawsze, uzbierane zostały przez moją mamę w „naszym” lesie.
Zapraszam.