Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie

Uwielbiam żurek. Dlatego nie mogło go zabraknąć w moim blogu. Jest doskonały nie tylko od święta. W sobotnie lub niedzielne zmęczone poranki pasuje jak ulał. Obowiązkowo z pyszną białą kiełbaską, jajkiem i chrzanem. Ja dodaję dużo chrzanu (już na talerzu), bo bardzo lubię. Nie wszyscy dodają też ziemniaczki, ja tak. I w moim żurku nie znajdziesz podsmażonej cebuli, bo nie przepadam za tym dodatkiem w takim zestawieniu smaków.
Różnie przyrządza się tą wyjątkową zupę.
Przedstawię Wam moją wersję.

Możesz użyć zakwasu żytniego/razowego gotowego lub przyrządzić go samemu. Aby przygotować zakwas potrzebujesz:

  • 10 dag mąki żytniej lub razowej
  • 0,5 l wody
  • 1 ząbek czosnku
Mąkę zalej ciepłą, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Przelej do kamiennego (najlepszy) garnka, dodaj posiekany czosnek, przykryj i pozostaw na kilka dni w ciepłym miejscu.

Żurek na zakwasie

Przyrządzenie:
Wywar zagotuj i włóż do niego szynkę oraz żeberka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj około 10 minut.
Wlej zakwas, zamieszaj i gotuj 5 minut. Dodaj kiełbaski, chrzan i obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Posól do smaku. Zamieszaj i gotuj10 minut.
Wsyp majeranek oraz dodaj śmietanę (uprzednio zaprawioną, aby się nie zważyła). Ewentualnie dopraw do smaku.
Podawaj z ugotowanym jajkiem.
Smacznego
żurek na zakwasie
żurek
  • 500 ml zakwasu żytniego bądź razowego
  • 1,5 l litra wywaru z mięsa i warzyw lub tylko z warzyw (ja używam zamrożonego)
  • 0,5 l śmietany (ja dodaję 12%)
  • 20 dag szynki wędzonej
  • 20 dag żeberek wędzonych
  • 50 dag surowej białej kiełbasy (ja mam często wyrób moich dziadków:)
  • kilka ziemniaków
  • łyżka chrzanu
  • majeranek suszony
  • 3 pokruszone liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • jajka