Maślane rogaliki postanowiłam przyrządzić gdy zobaczyłam zdjęcie pięknych rogalików z dżemem morelowym w książce „Mamma Mia Prawdziwa kuchnia włoska”. Przepis na ciasto pochodzi właśnie z tego cudownego zbioru przepisów, natomiast konfiturę z jeżyn przyrządziłam według własnego pomysłu. A są to jeżyny, a nie inne owoce, bo uwielbiam je wyjątkowo! Z rogalikiem maślanym smakują doskonale.
Warto, tak jak radzi autorka książki, ciasto zagnieść wieczorem i odstawić do wyrośnięcia na noc, rano wyrobić ponownie i odstawić jeszcze na 20 minut.
Maślane rogaliki z konfiturą z jeżyn
Przyrządzenie:
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj na małym ogniu około 10 minut aż powstanie syrop. Dodaj jeżyny, sok z cytryny i gotuj pod przykryciem przez 2 godziny nadal na małym ogniu. Jeśli chcesz, wlej jeżyny do wyparzonego słoiczka i zawekuj. Ja moją porcję używałam od razu do rogalików.
Aby przygotować ciasto rozpuść drożdże w letniej wodzie. Zagnieć 100 g miękkiego masła z mąką, cukrem, jajkami i szczyptą soli. Na koniec dodaj drożdże i zagnieć raz jeszcze. Postaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu, na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na noc.
Na drugi dzień rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm i posyp wiórkami masła. Zagnieć je i ponownie rozwałkuj. Posyp wiórkami masła raz jeszcze, zagnieć i rozwałkuj.
Wytnij kwadraty, na każdym połóż nadzienie z ostygniętej konfitury, złóż i zaklej. Najłatwiej skleja się je jak pierogi, a później formuje rogalik. Ja chciałam aby moje rogaliki były przepełnione konfiturą i podczas wyrastania większość popękała. Nie zaważyło to oczywiście na ich smaku, ale jeśli zależy Ci aby wyglądały pięknie, połóż niewielką ilość konfitury.
Ułóż rogaliki na blaszej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 2 godziny.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Piecz maślane rogaliki około 15 minut.
Po ostygnięciu posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!