W dzisiejszym poście przedstawiam Wam przepis na nieco inny pomysł na rybę. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie kolejnym wyzwaniem było przygotowanie przepisu z dorszem bałtyckim. Przyrządziłam zatem spring rolls z dorszem, warzywami i domowym majonezem. Ależ to wyszło pysznie! Raduje mnie to podwójnie, bo także dzieci zajadały ze smakiem, co zawsze jest nobilitujące.
Dorsz
Najpopularniejszy gatunek w Bałtyku, o dużym znaczeniu gospodarczym, ale niestety jego połowy są systematycznie ograniczane. Występuje w rejonach od Cieśnin Duńskich do Zatoki Botnickiej. Młode dorsze przebywają w płytkich, przybrzeżnych wodach, a dorosłe na otwartym morzu, najczęściej na głębokości 220 m. Ciało dorszy jest wydłużone, pokryte drobnymi i okrągłymi łuskami. W Bałtyku osiągają długość do 70 cm.
Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, o łagodnym, słodkawym smaku, mało ościste. Przyrządza się je na parze, piecze, grilluje, smaży z dodatkiem cytryny i ziół, w panierce lub sauté.
Spring rolls z dorszem, warzywami i domowym majonezem
Przyrządzenie:
Do miski dodaj żółtka z musztardą, cukrem i sokiem z cytryny. Wszystko razem utrzyj, najlepiej trzepaczką. Powoli, cienkim strumieniem, dolewaj olej. Cały czas ucieraj, aż powstanie gęsty majonez. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Połącz ze sobą także składniki na sos do podania.
Umyj warzywa i Obierz marchew. Pokrój warzywa w paseczki, awokado w plastry.
Filety z dorsza umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i dopraw pieprzem. Usmaż z obydwu stron na rozgrzanym maśle klarowanym.
Papier ryżowy zanurzaj w ciepłej wodzie (np. w głębokiej patelni).
Na środku nakładaj po kolei: porcję majonezu, kawałki dorsza, marchew, pora, awokado i świeżą kolendrę. Zawiń papier ryżowy w rulon – trochę tak jak zawija się sushi, ale moja propozycja to zdecydowanie grubsze rulony. Możesz zrobić cieńsze i więcej. Jeden gruby rulon przekrój na pół i podawaj z sosem obok w miseczce, aby łatwo można było jedząc maczać w trakcie jedzenia. To idealna przystawka, ale może być także daniem głównym, jeśli zrobisz więcej.
Smacznego
Wpis ten powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie.
Więcej moich przepisów, które przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie: