Zima to dla mnie zdecydowanie czas rozgrzewających zup. Jest to też niestety czas, gdy dostęp do świeżych warzyw jest dosyć ograniczony. W związku z tym wiosną, latem i jesienią przygotowuję przeróżne przetwory, mrożonki i kiszonki, żeby móc z nich korzystać zimą. Są to pomidory przerobione w kilkudziesięciu (jak nie kilkuset) kilogramach na przeciery, które potem wykorzystuję w zupach i sosach. W zeszłym roku po raz pierwszy zawekowałam botwinkę – jak cudownie jest móc zjeść zimą ukochaną przez moją rodzinę zupę botwinkową! Mrożę truskawki (na pyszne koktajle), bób i fasolkę szparagową. Kiszę (oczywiście) ogórki i kapustę, ale nowością też z zeszłego roku są kiszone buraki i rzodkiewki.
Kiszonki to absolutnie pozycja obowiązkowa w naszych zimowych jadłospisach. Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również wzmacniają nasz system odpornościowy, wspomagają florę bakteryjną oraz trawienie. Produkty kiszone to naturalne probiotyki. Są bogate w witaminy A, C, E i K. Kiszonki są niskokaloryczne, a kwas mlekowy pomaga w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Oczywiście, na polskich stołach królują ogórki i kapusta kiszona. Jednak w ostatnim czasie coraz popularniejsze stają się np. kiszone buraki, różyczki kalafiora, pieczarki, rzodkiewki, pomidory, marchew czy brukselki. Kiszonki możemy robić w domu lub kupić już gotowe, oczywiście wybierając te z najlepszych (czyli polskich) warzyw. Pamiętajmy również, aby zwrócić uwagę na naturalny skład kupowanego produktu.
Zdrowa zupa krem z buraczków, jak się zapewne domyślacie powstała głównie z buraków, które dostępne są przez wszystkie pory roku. Uzupełniłam ją jednak o super dodatki – właśnie kiszone buraczki i kiszone rzodkiewki. Powstała pyszna istna bomba witaminowa. Kiś ulubione przez Ciebie warzywa, aby były zdrową przekąską lub dodatkiem do różnych potraw przez cały rok.
Zdrowa zupa z buraczków
Przyrządzenie:
Kiszone buraki
Buraki obierz i odkrój zgrubienia. Duże buraki przekrój na mniejsze kawałki.
Do szklanego bądź kamionkowego garnka włóż buraki, cebulę i czosnek i wszystkie dodatki. Zalej zimną wodą (uprzednio dobrze wymieszaną z solą – możesz zagrzać, wymieszać i ostudzić wodę) i dociśnij wszystko, żeby żaden kawałek buraka nie wystawał, bo spleśnieje. Przykryj ściereczką i odstaw w zimne miejsce do 10 dni. Buraki przełóż ciasno do słoików, zalej powstałym sokiem z kiszenia i zawekuj. Pozostały sok zlej do butelki i masz zakwas na barszcz (schowaj do lodówki).
Kiszone rzodkiewki
Od rzodkiewek odetnij łodygi i wyrzuć. Rzodkiewki dokładnie umyj.
Do wyparzonych słoików włóż rzodkiewki i wszystkie dodatki. Zalej zimną wodą (uprzednio dobrze wymieszaną z solą – możesz zagrzać, wymieszać i ostudzić wodę) i dociśnij rzodkiewki, żeby nie wystawały. Odstaw na około 5 dni i rzodkiewki będą już ukiszone. Zakręć słoik i wstaw rzodkiewki do lodówki.
Zdrowa zupa krem z buraczków
Buraki ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź, wystudź i obierz.
W garnku zagotuj bulion i dodaj buraki. Na tym etapie możesz dodać też ząbek czosnku, jeśli tak jak ja, lubisz czosnkowe smaki (zimą czosnek jest jeszcze bardziej wskazany). Zmiksuj zupę blenderem i ewentualnie dopraw całość solą i pieprzem.
Kiszone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kiszone rzodkiewki wyjmij po prostu ze słoika.
W moździerzu utrzyj lub posiekaj i wymieszaj czosnek, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Gorącą zupę krem z buraczków nałóż do głębokich talerzy. W każdym połóż porcję serka koziego i na górę połóż starte kiszone buraki. Obok połóż kiszone rzodkiewki oraz pesto z natki pietruszki.
Smacznego
Przepis ten powstał w związku z moim udziałem w Kampanii „Moc Polskich Warzyw”, która jest sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
„Moc Polskich Warzyw” to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.