Na portalu zblogowani.pl trwa właśnie akcja Makarony Świata, której organizatorem jest firma Czanieckie Makarony Sp. z o. o. Jak mogłoby być tak, że Czosnek nie bierze udziału w konkursie z makaronami?! Nie ma takiej opcji, dlatego zapraszam na moją pierwszą propozycję. Zależało mi na tym, aby danie było oryginalne, żeby makaron wykorzystać w niecodzienny sposób. Nie chciałam przygotowywać kolejnego makaronu z sosem. Natomiast temat konkursu to makarony świata. Dzisiaj będzie Norwegia – łosoś norweski, pyszne dodatki, makaron Czaniecki rurki z mąki z pełnego przemiału nadziewany pastą z kawioru z łososia. Zapraszam serdecznie.
Przyrządzenie:
Odetnij i umyj różyczki z brokuła. Przełóż do garnka i zalej mlekiem. Gotuj do miękkości. Czosnek włóż do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 10 minut. Odcedź brokuły, dodaj wyciśnięte z łupinek upieczone ząbki czosnku, 1 łyżeczkę masła, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na puree.
Filety z łososia skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
W czasie gotowania makaronu, na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i podsmaż szalotkę. Dodaj kozi serek, startą skórkę z cytryny, wymieszaj i zdejmij z ognia. Przełóż do naczynia, w którym możesz zmiksować pastę. Dodaj kawior. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na pastę.
Rozgrzej patelnię grillową. Smaż łososia z dwóch stron po około 3 – 4 minuty, zaczynając od strony skóry na dole.
W tym czasie nadziewaj makaron rurki pastą z kawioru. Najłatwiej zrobić to strzykawką.
Na talerzu ułóż porcję puree z brokuła, na nim łososia. Obok ułóż wieżyczki z nadziewanych rurek makaronowych i połóż kawior na górze.
Podawaj od razu.
Smacznego.