W upalne dni dobrze zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Idealna jest letnia sałatka, którą Wam poniżej prezentuję. Do sosu użyłam naturalny sok z cytryn sycylijskich Limmi. Do tej pory nie używałam „gotowców”. Nie lubię ich, bo im nie ufam. Zawsze dodają do nich jakieś ulepszacze. Ten sok jest jednak inny. Powstał z 99,9% cytryn sycylijskich. W związku z tym jest naprawdę pyszny i bardzo mocno Wam go polecam. Ja bardzo się z nim polubiłam. Używam go do sałatek, gotowania i do drinków .
Tymczasem zapraszam na pyszną i zdrową sałatkę z owocami, łososiem i kozim serkiem.
Letnia sałatka z łososiem i owocami
Przyrządzenie:
Połącz ze sobą dokładnie składniki sosu. Możesz wymieszać je w małym słoiczku, zamykając wieczko i potrząsając kilka razy.
Umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym łososia natrzyj oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Piecz pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 10 – 15 minut.
Na talerzu ułóż porcje sałaty rzymskiej i rukoli. Łyżeczką nałóż serek kozi.
Łososia podziel na mniejsze części i połóż na sałacie. Połóż także ananasa, maliny i arbuza.
Sałatkę polej powstałym sosem, posyp orzeszkami pinii i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Letnia sałatka jest gotowa do jedzenia.
Smacznego!