Lekka sałatka z owocami i wołowiną

Ten przepis to była moja propozycja na danie improwizowane podczas Wielkiego Finału BlogerChef. Jak już wcześniej pisałam – początkowo zupełnie nie wiedziałam co przygotować z obowiązkowych składników – imbiru w proszku i suszonej żurawiny. Finalnie wyszło super danie i jestem bardzo z siebie zadowolona. Ta lekka sałatka z owocami i wołowiną to idealna propozycja na upalne, letnie dni. Jest lekka i świeża. Polecam i zapraszam.

lekka sałatka

Lekka sałatka z owocami i wołowiną

Przygotowanie:
Sos: Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Podziel go na pół. Jedną cześć zblenduj, drugą pozostaw.
Sałatka: Mięso osusz ręcznikiem papierowym, posmaruj olejem i odstaw.
Gruszkę umyj, obierz i pokrój w plastry. Na suchej patelni rozgrzej cukier, tak, aby powstał karmel. Dodaj gruszki, zamieszaj, smaż 3 minuty i odstaw.
Groszek cukrowy umyj i ugotuj na parze.
Stek wołowy usmaż na suchej bardzo mocno rozgrzanej patelni. Smaż 1 – 4 minuty z każdej strony, w zależności jaki stopień wysmażenia chcesz uzyskać. Moja propozycja to blue, czyli po 1 minucie z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i zawiń w folię aluminiową. Odstaw na kilka minut, aby odpoczęło. Po tym czasie pokrój je w cieniutkie plasterki.
Wykończenie i podanie: Na talerzu połóż porcję mieszanki sałat i polej je zblendowanym sosem. Groszek cukrowy poukładaj na około sałaty, skarmelizowane gruszki po kilka w jednym miejscu. Na górę połóż plasterki mięsa i posyp je solą gruboziarnistą i czerwonym pieprzem. Sałatkę polej nie zblendowanym sosem, nie dotykając mięsa.
Smacznego!

lekka sałatka
lekka sałatka

Sałatka zamiast kanapki!

sos:

  • 2 łyżki uprażonych i lekko utłuczonych w moździerzu orzechów włoskich Bakalland
  • 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny Bakalland
  • 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku Appetita
  • 2 łyżki owoców czerwonej porzeczki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz Appetita

sałatka:

  • opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 stek wołowy (rostbef)
  • 10 dag groszku cukrowego
  • 1 łyżka utłuczonego w moździerzu czerwonego pieprzu
  • sól gruboziarnista
  • olej do posmarowania steka