Japońska sałatka z warzywami i Tabasco®

Uwielbiam takie jedzenie! Pyszne, zdrowe i błyskawiczne w przyrządzeniu. Feeria barw na talerzu sprawia, że z jeszcze większą przyjemnością spożywa się tą sałatkę. Do przygotowania jej użyłam japońskiej przyprawy – mirin. Dodaje wyjątkowy smak potrawie. Jeśli jednak nie macie mirinu lub macie trudność z dostaniem go – polecam kupienie go przez internet. Jest kilka sklepów, które mają go w swojej ofercie. Przeważnie sprzedawany jest w większych butelkach i „opłaca” się go nabyć. Używam go od czasu do czasu i naprawdę daje fajny smak potrawom, szczególnie azjatyckim. Jest tutaj także mój ulubiony sos Tabasco®. Tym razem z czosnkiem. Na pewno co najmniej jeden z tych sosów powinien znajdować się w każdej kuchni osoby, która lubi gotować. Pasuje do wszystkiego – od zup, kończąc nawet na deserach. Zapraszam na sałatkę i gwarantuję, że oglądanie samych fotek może spowodować ślinotok. Japońska sałatka koniecznie musi trafić na Wasze stoły.

japońska sałatka

Japońska sałatka z warzywami i Tabasco®

Przyrządzenie:

Zmieszaj składniki na sos.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj czosnek i po chwili szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Gdy zmniejszy swoją objętość, zdejmij z patelni na talerze.
Na tej samej patelni podsmaż marchewkę z rzodkiewką. Smaż około 3 minuty na dość sporym ogniu często mieszając. Na koniec dolej mirin. Zamieszaj i przełóż porcje na szpinak.
Japońska sałatka z warzywami jest gotowa. Polej ją jeszcze powstałym sosem i posyp szczypiorem. Podawaj od razu.
Smacznego
japońska sałatka
japońska sałatka
japońska sałatka
Czas na szpinak 4!
  • 500 g świeżych liści szpinaku
  • olej do smażenia (ja użyłam oleju do woka, który zawiera również olej sezamowy – możesz do oleju rzepakowego dolaj trochę oleju sezamowego)
  • 2 marchewki obrane i pokrojone w słupki
  • 8 rzodkiewek umytych i pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku obrane i pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka mirinu
  • szczypior grubo posiekany
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sos:
  • 1 czerwona papryczka chili posiekana
  • 2 łyżki lekko utłuczonych prażonych orzeszków ziemnych (bez soli)
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • kilka kropel sosu Tabasco® z czosnkiem
  • 3 łyżki mirinu
  • 2 łyżki octu ryżowego